İsrail, Batı Şeria’da Al Jazeera’nın ofisini bastı, yayını durdurdu

GündemMedya

Al Jazeera televizyonunda yer alan haberde, “ağır silahlı İsrail askerlerinin televizyonun Ramallah’taki ofisini 45 gün süreyle askeri emir gereği kapattığı” anlatıldı.

Silahlı ve maskeli İsrail askerleri, pazar sabahı canlı yayın sırasında binaya girdi.

İzleyiciler, askerlerin kapatma emrini televizyonun Batı Şeria büro şefi Velid el-Ömeri’ye iletmesini ve emrin canlı yayında okunmasını izlediler.

İsrail, Katar merkezli yayın kuruluşu El Cezire’yi ulusal güvenliğe tehdit olarak nitelendirdikten sonra Mayıs ayında örgütün Nasıra’daki bürosuna baskın düzenlemişti. 

Omari yaptığı açıklamada  “Gazetecileri bu şekilde hedef almak her zaman gerçeği yok etmeyi ve insanların gerçeği duymasını engellemeyi amaçlar” dedi.

Al Jazeera muhabiri Muhammed El Saafin, askerlerin sokaktaki son mikrofon ve kameraya da el koyduğunu ve Omari’yi ofisten zorla çıkardığını söyledi.

Baskınla ilgili sosyal medyada paylaşımda bulunan El-Saafin, askerlerin ayrıca Batı Şeria’da İsrail güçleri tarafından gerçekleştirilen bir baskını takip ederken öldürülen El Cezire muhabiri Şirin Ebu Akla’nın posterini de indirdiğini söyledi.

O dönemdeki tanıklar, Filistinli-Amerikalı muhabi Şirin Ebu Akla’nın İsrail güçleri tarafından vurulduğunu söyledi. İsrail, başlangıçta bir Filistinli tarafından vurulduğunu iddia etti, ancak aylar sonra askerlerinden birinin onu öldürmüş olma ihtimalinin “yüksek” olduğu sonucuna vardı .

Katar merkezli yayın kuruluşu ile İsrail hükümeti arasındaki ilişkiler uzun süredir gergindi ancak Gazze’de savaşın patlak vermesiyle birlikte ilişkiler önemli ölçüde kötüleşti.

Yabancı gazetecilerin bölgeye girişinin yasaklanması nedeniyle, bölgedeki El Cezire personeli savaşı yerinde takip edebilen tek muhabirlerden bazıları oldu.

İsrail, örgütü defalarca terör örgütünün sözcüsü olarak niteledi, El Cezire ise bu iddiayı reddetti.

Nisan ayında İsrail parlamentosu, savaş sırasında ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğu düşünülen yabancı yayıncıların geçici olarak kapatılması yetkisini hükümete veren bir yasayı kabul etti.

Pazar günkü baskında görüldüğü gibi, yasağın 45 günlük sürelerle geçerli olacağı ve yenilenebilir olduğu belirtildi.

Mayıs ayı başlarında El Cezire’nin Nasıra’daki ve işgal altındaki Doğu Kudüs’teki bürolarına ayrı ayrı baskınlar düzenlendi.

İsrail’den Pazar günkü operasyonla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

/BBC Word/

İlginizi Çekebilir

Tamir Pardo: Netanyahu esirlerin ölmesini ve intikam politikasını seçti
Fransa’da yeni merkez sağ hükümet açıklandı

Öne Çıkanlar