Hasta tutsak Cengiz Eker, 31 yıl sonra Şakran Cezaevi’nden tahliye edildi

GenelGündem

İzmir Şakran 3 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan ve İnsan Hakları Derneği’nin (İHD)’nin ağır hasta tutsak listesinde yer alan 31 yıllık tutsak Cengiz Eker, tahliye edildi. Eker’i cezaevi önünde ailesi ve Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE TUHAYDER) yöneticileri ile DEM Partililer karşıladı. 

 Eker, tutuklandığından bu yana verdiği sözün ve mücadelenin arkasında olduğunu söyleyerek, “Cezaevindeki tutsakların durumu iyi, moralleri yüksektir. Ümit ediyorum ki en kısa sürede tüm arkadaşlarımız tahliye olur” dedi.  

 Cezaevi önünde karşılanan Eker, memleketi Iğdır’a uğurlandı. 

NE OLMUŞTU? 

 Eker, 1993’te Îdir merkeze bağlı Berî köyünde askerlerce yapılan ev baskını sırasında gözaltına alındı. İşkence ile gözaltına alınan Eker, daha sonra çıkarıldığı Erzurum Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM), “Devlet birliği ve bütünlüğü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ceza infaz süresini 22 Eylül 2023’te tamamlayan Eker, Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun “iyi halli” olmadığına karar vermesi üzerine tahliyesi iki kez 6’şar ay ertelendi.  

Üç damarı tıkalı olan ve kalp yetmezliği yaşayan Eker, üç kez anjio oldu ve üç kez de stent takıldı. Reflü, gastrit, akciğerinde üç yara olan ve nefes darlığı yaşayan Eker, ayrıca cezaevinde prostat ameliyatı geçirdi.

/Mezopotamya Ajansı/

İlginizi Çekebilir

Çöp poşetli sevk edilmeye soruşturma iddiasına yalanlama
Almanya’nın Amerika, Çin ve Türkiye’ye ihracatı azaldı

Öne Çıkanlar