Diyarbakır: Kürtçe ders veren eğitmenler gözaltına alındı

GenelGündem

🔴 Diyarbakır’da MED-DER ve Payiz Pîrtuk’a yapılan baskınlarda çok sayıda kitaba el konuldu. Aralarında Kürtçe ders veren eğitmenlerin de olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır’da Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) ile Payîz Pirtûk adlı kitapçıya sabah saatlerinde polisler tarafından baskın düzenlendi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında aynı zamanda dernek çalışanı çok sayıda kişinin evine de baskın düzenlendi.

MED-DER’in binasının kapısı kırıldı. Dernek binasında 3 saate yakın bir süre arama yapıldı. Kürtçe dil eğitim kitapları, dergiler ve derneğin bilgisayarlarının hard disklerine el konuldu. Dernek araması sırasında herhangi bir avukatın olmadığı öğrenildi. Arama sonrası derneğin kapısının kilidi değiştirilerek, anahtarı mahalle muhtarına teslim edildi. 

 DOSYADA GİZLİLİK KARARI 

Soruşturma kapsamında çok sayıda kişi hakkında gözaltı kararı bulunuyor. Dosyada “gizlilik” kararı olduğu ve gözaltına alınanlara 24 saat avukat kısıtlılığı getirildiği öğrenildi. Soruşturmanın, bugüne kadar yüzlerce kişi hakkında gerçeğe aykırı beyanlarda bulunan itirafçı Ümit Akbıyık ile bir gizli tanık üzerinden başlatıldığı bildirildi. Ayrıca soruşturmanın 2022 yılında başlatıldığı bilgisine ulaşıldı.  

 GÖZALTINDAKİ İSİMLER

Gözaltına alınan ve isimleri netleşen isimler şöyle: MED-DER Eşbaşkanları Mehmet Remzi Azizoğlu ve Şükran Yakut, Ramazan Holat, Rıfat Ronî, Dilan Güvenç, Nazan Çelik, Rezan Aktulum, Beritan Gurbet Orak, Berivan Duman, Ayhan Karatekin, Cihat Güneyli, Mehmet Salih Öngün, İlyas Gün, Hebun Yağmur, Mine Karakaş, Fatma İgin ve Rabia Karayıl.

 PAYİZ PÎRTÛK’DA ARAMALAR SÜRÜYOR 

Amed’in Yenişehir ilçesine bağlı Ofis semtinde bulunan Payiz Pîrtuk adlı kitapçıda, çok sayıda kitaba el konuldu. Kitapçıda aramalar devam ediyor. 

 İZMİR’DE GÖZALTI 

 Soruşturma kapsamında İzmir’de de Jin Art Huner yöneticisi Belkısa Süleymanoğlu Bitkin gözaltına alındı. Bitkin, sabah saatlerinde evine yapılan baskında gözaltına alındı. Bitkin, Çankaya’da bulunan İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

/Mezopotamya Ajansı/

İlginizi Çekebilir

Kürdistan Parlamentosu seçim kampanyası yarın resmen başlıyor
Ömer Güneş: ‘Umut Hakkı’ tanınmalı, İmralı’daki tecrit kalkmalıdır

Öne Çıkanlar