İran’da boksör Sani’ye üçüncü kez idam cezası verildi

İran rejimi, 2019 protestolarına katıldığı gerekçesiyle boksör Mohammad Javad Vafaei-Sani’ye üçüncü kez idam cezası verdi. Sporculara yönelik baskılar artıyor.

İran Direnişi Ulusal Konseyi tarafından yapılan açıklamada, Vafaei-Sani’nin 2019 yılındaki protestolara katıldığı gerekçesiyle bu ağır kararla karşı karşıya kaldığı bildirildi.

Meşhed kentinde yaşayan 29 yaşındaki boksör, Mart 2020’de İran hükümetine ait bir hapishaneyi ateşe verme suçlamasıyla tutuklanmıştı. Tutuklandığı günden itibaren hem fiziksel hem de psikolojik işkenceye maruz kalan Vafaei-Sani, bir yıl sonra “arazi yolsuzluğu” suçundan mahkum edildi.

Ancak, Kasım 2019’da ülkedeki akaryakıt zamlarına karşı düzenlenen protestolara katılması, onun rejime karşı en büyük direniş göstergesi olarak kayda geçti.

Aralık 2021’de Meşhed’deki “devrim mahkemesi” tarafından ilk kez idama mahkum edilme kararı, 2022 yılında Yüksek Mahkeme tarafından ikinci bir şubeye havale edilmişti. Ağustos 2023’te aynı mahkeme, Muhammed Cevad Vefai Sani’yi ikinci kez idama mahkum etti. Haziran 2024’te Yüksek Mahkeme dosyayı yeniden incelemek üzere başka bir mahkemeye sevk etti.

Ancak, 18 Eylül 2024 Çarşamba günü Saadi Makan ve Yazdan Khahar adlı iki hakim, Cevad’a üçüncü kez idam cezasını yazılı olarak tebliğ etti. Bu karar, İran yargısının kendi belirlediği yasal protokolleri bile ihlal etmiş durumda.

SPORCULARA İDAM KARARI İLK DEĞİL
İran rejiminin sporculara yönelik idam kararları ise ne yazık ki yeni değil. 2020 yılında güreş şampiyonu Navid Afkari’nin idam edilmesi, rejimin uluslararası spor etkinliklerine katılımının yasaklanması taleplerini artırmıştı. Afkari’nin ardından Mohammed Mahdi Karmi, Ali Mozafari ve Mohammed Ghaemifar gibi birçok sporcu aynı kaderi paylaştı.

Ancak tüm bu ağır insan hakları ihlallerine rağmen, uluslararası spor örgütleri sessizliğini korumaya devam ediyor. İran rejiminin sporculara yönelik baskı ve cezaları, uluslararası toplumun tepkisini çekse de henüz somut bir adım atılmış değil.

Kaynak: Sözcü/ İranlı boksör üçüncü kez idam cezasına çarptırıldı (iranwire.com)

 

İlginizi Çekebilir

Baki Karadeniz: Hollanda’nın Yeni Mülteci Yasası Önerisi, Evrensel Değerlerle Çelişiyor
Diyarbakır’daki gözaltılara tepki: Dilimiz kimliğimizdir

Öne Çıkanlar