Cewher: Suriye krizinin uzamasının sorumlusu Şam hükümetidir

GenelGündem

Şam hükümetinin diyaloğu reddetme ısrarının Suriye krizinin uzamasına neden olduğunu belirten  El Vatan El Suriye Partisi Genel Sekreteri Cewher, Şam hükümetine ”Suriye halkının çıkarları ve toprak birliği için katı tutumundan vazgeçmesi ” çağrısında bulundu.

ANHA’ya açıklamalarda bulunan El Vatan El Suriye Partisi Genel Sekreteri Sabit El Cewher, dış müdahaleler ve Şam hükümetinin katı tutumunun krizin ömrünü uzattığını ve daha da derinleştirdiğini söyledi.

Şam katı tutumunda ısrar ediyor

Rojava Özerk Yönetim yetkililerine göre, Özerk Yönetim ile Şam hükümeti arasında daha önce çok sayıda görüşme oldu, ancak sonuçsuz kaldı.

El Cewher, görüşmelerin sonuçsuz kalmasının Şam hükümetinin katı tutumundan ve askeri yöntemleri kullanmak istemesinden kaynaklandığını belirterek, “Şam’ın artık hiçbir alanda etkisi kalmadı. Şam, Rusya ve İran’ın kararlarına bağlıdır” dedi.

Devletlere olan bu bağlılığın krizin çözümüne hizmet etmediğini, tersine krizi derinleştirip uzattığını belirten El Cewher, “Suriyeliler arası diyalog, Suriye’yi karaya çıkaracak” ifadesini kullandı.

El Cewher şöyle devam etti: “Şam hükümeti çözümleri engelliyor, ancak Özerk Yönetim siyasi partilerin birbirleriyle ilişki kurması için yol açıyor ve her zaman Suriyeliler arası diyalog çağrısında bulunuyor.”

El Cewher, Şam hükümetinin tem parti zihniyetinden ve merkezi yönetimden vazgeçmediğini, buna göre her türlü diyaloğun hükümetin yapısını değiştirmek ve iktidarın ortadan kaldırılmasına dönük olarak düşündüğünü belirterek, “Bu nedenle Suriye bu aşamaya geldi” diye belirtti.

Suriye’nin dış müdahalelerden uzak, iç diyalog dışında krize bir çözümünün bulunmadığına dikkat çeken El Cewher, “Bu diyaloğun öncülüğünü yapacak olanlar, Suriye çözümüne ve tüm bileşenlerin haklarına inanan ulusal ve yurtsever güçlerdir. Tüm bileşenlerin haklarını koruyan bir Suriye anayasası yapılmalıdır” diye kaydetti.

Şam üzerinde halkın baskısına ihtiyaç var

Krizin çözümü için Şam hükümetinin zihniyetinden vazgeçmesi ve tavizler vermesi gerektiğini vurgulayan El Cewher, bunun içinde tüm tarafların bir masanın etrafından toplanması, siyasi değişimin sağlanması, yeni bir anayasanın yapılması, göçmenlerin ve mültecilerin dönüşü için taviz vermesi gerektiğini söyledi.

El Cewher, konuşmasının sonunda Şam hükümetine diyaloğu kabul etmesi ve Suriye’nin çıkarları doğrultusunda hareket etmesi konusunda baskı yaparak Suriye halkının büyük rol oynayabileceğini belirtti.

Böylece Suriye ulusal kimliğine dayalı, demokratik, merkezi olmayan bir Suriye inşa edileceğini söyledi.

/ANHA/

İlginizi Çekebilir

79. BM Genel Kurulu görüşmelerinde İsrail- Hamas- Hizbullah tartışmaları
Lübnan: İsral’in saldırılarının ardından 500 bin insan göç etti

Öne Çıkanlar