Google, Microsoft’u Avrupa Birliği’ne şikayet etti

GündemMedya

🔴 Teknoloji devi Google, bulut lisanslama sisteminde rekabete aykırı uygulamalar yaptığı iddiasıyla Microsoft aleyhine Avrupa Komisyonu’na antitröst şikayetinde bulundu.

Şikayet, Google’ın Avrupalı müşterilerin iş yüklerini rakiplerin bulut sistemlerine taşımalarını kısıtladığını savunduğu Microsoft’un bulut platformu Azur’u hedef alıyor.

Google, platformun müşterileri, uygulamaların ve Microsoft’un hizmetlerinin merkezi olan Windows sunucusu aracılığıyla kilitlediğini ve Microsoft’un diğer bulut sağlayıcılarını kullanmak isteyen işletmelere mali cezaların yanı sıra güvenlik veya birlikte çalışma konusunda engeller getirdiğini öne sürüyor.

Euronews’e konuşan Google Cloud Başkanı Amit Zavery, “Pek çok bilişim teknolojileri (BT) departmanı ve işletmenin Microsoft ürünlerine bağımlı olduğu düşünüldüğünde Microsoft’un yarattığı kısıtlamayı nasıl kaldırabilirsiniz?” diye sordu.

Zavery ayrıca, “Komisyon’un hızlı hareket etmesini, araştırmasını ve Microsoft’un kısıtlamaları kaldırmasını istiyoruz, böylece müşterilerin seçim yapması kolaylaşacak,” dedi.

“Avrupa’daki pazar gelişebilir ve satıcılar iş için gerçekten rekabet edebilir ve yenilik yapabilir.”

Bu, Microsoft’un bulut pazarında haksız uygulamalar yaptığı iddiasıyla AB antitröst uygulayıcısının radarına girdiği ilk sefer değil.

Amazon destekli bulut lobisi CISPE – Avrupa’daki Bulut Altyapı Hizmetleri Sağlayıcıları – 2022 yılında Microsoft’un sözleşme koşulları nedeniyle Avrupa Komisyonu’na şikayette bulunmuştu. Dava, CISPE ile 22 milyon euroluk bir anlaşma yapılmasının ardından geçtiğimiz temmuz ayında düştü.

Amazon – AWS – Microsoft ve Google dünya çapında bulut pazarı altyapısına liderlik ediyor ve “Üç Büyükler” arasındaki mücadele çok çetin geçiyor.

Microsoft ayrıca, Avrupa Komisyonu’nun iletişim ve işbirliği ürünü Teams ile ilgili olarak geçen yıl 27 Temmuz’da başlattığı antitröst soruşturmasıyla da karşı karşıya. Hakim durumun kanıtlanması halinde şirket, yıllık gelirinin yüzde 10’una varan bir para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Şirket sözcüsü, Google’ın dava açmaya devam edeceklerini ummasına rağmen Microsoft’un diğer Avrupalı bulut sağlayıcıları tarafından dile getirilen benzer endişeleri dostane bir şekilde çözdüğünü belirtti ve ekledi: “Avrupalı şirketleri ikna edemeyen Google’ın da benzer şekilde Avrupa Komisyonu’nu ikna edemeyeceğini düşünüyoruz.”

/euronews/

İlginizi Çekebilir

Erdoğan’dan ABD seçimleri yorumu: Temennim odur ki gelen gideni aratmasın
Austin: Lübnan ve İsrail’in kuzeyindeki durum son derece endişe verici

Öne Çıkanlar