Avrupa Adalet Divanı, Puigdemont’un başvurusunu reddetti

DünyaGündem

🔴 Avrupa Birliği Adalet Divanı (CJEU), bağımsızlık yanlısı Katalan siyasetçiler Carles Puigdemont ve Toni Comín’in Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili sayılmaları için 2019 yılında, dönemin AP Başkanı Antonio Tajani’ye karşı yaptıkları temyiz başvurusunu reddetti…

CJEU, böylelikle Genel Mahkeme’nin AP üyelerinin resmi listesinin AB üye devletleri tarafından gönderilen belgeye dayandığını göz önünde bulundurarak doğru hareket ettiği kanaatine vardı.

Bu karar, Comín’in geleceğini de tehlikeye atıyor. Katalan siyasetçi geçtiğimiz Haziran ayında yapılan AP seçimlerinde aday olan tek kişiydi ve Avrupa Parlamentosu’nun Adalet Divanı karar verene kadar beklemesi nedeniyle şimdiye kadar parlamentoda yer alamamıştı. Parlamento kaynakları, hukuk servislerinin bu kararı incelediğini açıkladı.

Puigdemont ve Comín, 2019 yılında AP milletvekili seçilmelerinin ardından dönemin AP Başkanı Tajani’den, İspanya’da seçim idaresinden sorumlu en yüksek organ olan Merkez Seçim Kurulu tarafından yayınlanan sonuçları dikkate almasını istediler. Ancak bu İspanyol yasalarıyla çelişmekteydi.

Kurallara göre Puigdemontve Comín’in milletvekili olabilmeleri için İspanya anayasasını koruyacaklarına dair yemin etmeleri ya da söz vermeleri gerekiyordu ki 2017’deki Katalan bağımsızlık referandumunun ardından 2019’da Belçika’ya kaçtılar. Tajani’nin muhalefeti karşısında Puigdemont ve Comín parlamento başkanına karşı itirazda bulundu.

Tajani’nin milletvekili olarak kabul etmeyi reddetmesi, Puigdemont ve Comín’i sadece geçici bir süre için etkiledi. 2020 yılının başlarında Katalan siyasetçiler, Esquerra Republicana de Catalunya’dan siyasetçi Oriol Junqueras lehine verilen bir karar sayesinde koltuklarına oturabildiler.

Genel Mahkeme’nin aleyhlerine verdiği karar

Katalan siyasetçiler, Temmuz 2022’de AB Genel Mahkemesi’nin itirazlarını “kabul edilemez” ilan etmesinin ardından, bir üst derece olan AB Adalet Divanı’na başvurdu. Adalet Divanı’nın perşembe günü kararı reddetmesiyle, Comín’in son beş yıldır oturduğu koltuğa oturma şansını şimdilik ortadan kalktı.

Adalet Divanı bu kararında, Genel Mahkeme’nin “Avrupa Parlamentosu Başkanı’nın, İspanyol makamlarının kendisine resmi olarak bildirdiği seçilmiş Üyeler listesinden ayrılamayacağını doğru bir şekilde ifade ettiği” bilgisi yer aldı.

Kararın ardından Katalan siyasetçilerden herhangi bir açıklama yapılmadı.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

ABD ile İsrail arasındaki ‘İsrail-Hizbullah ateşkesi’ anlaşmazlığı sürüyor
Fenerbahçe’nin eski futbolcusu Serhat Akın’ın ayağına sıktılar

Öne Çıkanlar