Bağdat açıkladı: Kürdistan seçim kampanyasında ne kadar para harcanacak?

DünyaGündem
🔴 Irak Yüksek Seçim Komisyonu, seçim bölgelerine göre parti ve seçim ittifaklarının seçim kampanyalarına harcayacakları limiti açıkladı. Komisyonun açıklamasına göre en fazla seçim bütçesi 19 milyar dinar ile Süleymaniye en azı ise 15 milyon dinar ile Halepçe oldu.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Basın Birimi Başkanı İmad Cemil Rûdaw’a yaptığı açıklamada seçimlere katılacak adaylar ve listeler için izin verilen para miktarı ile seçim kampanyalarında harcanacak paranın komisyonun prosedürlerine göre belirlendiğini söyledi.

Cemil, ” Prosedüre göre bağımsız bir adayın kampanyası için izin verilen tutar, yarıştığı seçim bölgesindeki biyometrik kart sahibi seçmen sayısından 250 dinar eksik olacak, belirlenen miktardan daha fazla bir harcama yapmayacak” dedi.

Komisyon kriterlerine göre parti ve koalisyonların seçim kampanyaları için harcamasına izin verilen para miktarı, bir seçim bölgesindeki seçmen sayısının 250 dinar ile çarpılmasıyla ortaya çıkan miktar olarak belirleniyor. Aynı zamanda para listedeki adaylara değil, kampanyalara harcanmasına izin veriliyor.

Bağımsız adaylara, partilere ve koalisyonlara Kürdistan parlamento seçimleri için kampanya yapmalarına izin verilen para miktarı, katıldıkları seçim bölgelerine göre değişiyor.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Basın Birimi Başkanı İmad Cemil’in aktardığına göre, komisyon belirlediği 173 ekip seçim bölgelerindeki harcamaları denetliyor.

Süleymaniye seçim bölgesi

Süleymaniye seçim bölgesi en fazla seçmen sayısı ile en yüksek bütçeye sahip oldu.

Komisyonun verilerine göre bir milyon 83 bin 248 biyometrik kartı bulunan seçmenin oy kullanma hakkı bulunuyor. Buna göre Süleymaniye’de bağımsız  adaylar seçim kampanyasında en fazla 270 milyon 812 bin dinar (yaklaşık 18 bin dolar) harcaya bilecek.

Bu miktar, katılan listelerdeki aday sayısına göre değişiyor. KYB ve KDP listelerinin her biri Süleymaniye seçim bölgesinde en fazla adaya sahip. Her iki listedeki 72 aday, seçim ittifakları kampanya için toplam 19 milyar 498 milyon 464 bin dinar” (12 milyon 912 bin 890 dolar ) kadar harcama yapabilecek.

Erbil seçim bölgesi

Erbil’de bir milyon 14 bin 605 seçmenin biyometrik kartı bulunuyor.  Seçim komisyonu, Erbil’de bağımsız adayların her biri için harcayacağı para miktarını 253 milyon 651 bin 250 dinar (17 bin dolar) olarak belirledi.  

Kampanya için izin verilen para miktarı Erbil seçim bölgesindeki aday sayısına göre değişiyor. Her biri 64 adaydan oluşan KYB ve KDP listelerinin her biri 16 milyar 233 milyon 680 bin harcayabiliyor (Yaklaşık 11 milyon dolar).

Duhok seçim bölgesi

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’nun verilerine göre Duhok vilayetinde 738 bin 69 seçmenin oy kullanma hakkı bulunuyor. Bağımsız adaylar Duhok’ta en fazla 183 milyon 517 bin  250  dinar harcayabilecek. (Yaklaşık 12 bin dolar).

Duhok’ta 48 aday ile en yüksek aday sayısı KDP’nin. Komisyon parti ve ittifaklar için en fazla 8 milyar 856 milyon 828 bin dinar (Yaklaşık 6 milyon dolar) harcama sınırı getirmiş durumda.

Halepçe seçim bölgesi

62 bin 889 seçmen ile Halepçe vilayeti en az seçim kampanyası için harcama yapacak seçim bölgesi. Bağımsız adaylar en fazla 15 milyon 722 bin 250 dinar (yaklaşık 10 bin dolar) harcayabilecek.

 Parti ve seçim ittifakları ise en fazla 94 milyon 333 bi  500 dinar (60 bin dolar) harcama yapabilecek.

/rd/

İlginizi Çekebilir

Al Jazeera yazdı: Hizbullah’ın yapısı ve silah kapasitesi
İsrail Lübnan’a takviye kuvvet gönderdi

Öne Çıkanlar