İran: İsrail Hata yaparsa daha yıkıcı bir karşılık alacak

DünyaGündem

 İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, “İran milletinin onuru ve gururu konusunda kimseye müsamaha göstermediğimizi ve Siyonist rejimin hata yapmak istemesi durumunda çok daha yıkıcı bir karşılık alacağını ispatladık “dedi.

İran Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası konuşan Mesud Pezeşkiyan, İran Silahlı Kuvvetlerinin dün gece İsrail’e gerçekleştirdiği saldırıları överek, “İranlıların milli gururunu bir kez daha dünyaya gösteren bu onurlu operasyon, uluslararası standartlara uygun olarak, İsrail rejiminin ülkemizde Şehit Haniye’ye suikast düzenlemesinin yanı sıra Seyid Hasan Nasrallah’ın ve bir dizi direniş komutanın şehadetiyle işlediği suça yanıt olarak gerçekleşti” şeklinde konuştu.

Pezeşkiyan, Tahran’da Eski Hamas lideri İsmail Haniye’ye gerçekleşen ‘suikastın’ İran’ın egemenlik ve ulusal güvenliğine yönelik açık bir ihlali olduğunu anımsatarak, “Batılı ülkelerin bizi itidalli olmaya çağırmaya ve Gazze’de derhal ateşkes sözü vermeye devam ettiler. Halkın bu cinayetlere yanıt verme talebine rağmen, mazlum ve masum Gazze halkına yönelik soykırıma son verilmesi umuduyla bu suça karşılık herhangi bir girişimde bulunmadık. Ancak bu cani ve kana susamış rejim, kadınları ve çocukları öldürmeye devam ettiği gibi suçlarının kapsamını Lübnan’a kadar genişletti. Sıradan insanların elindeki çağrı cihazlarını patlatarak yeni bir felakete imza attı ve düşünülmesi gereken nokta bizi itidalli davranmaya çağıran, insan hakları iddiasında bulunan aynı ülkeler, bu rejimin eylemleri karşısında sessiz kalmalarıdır” dedi.

İran’ın gerçekleştirdiği saldırılara karşılık İsrail’in Demir Kubbe savunma sisteminin çaresiz kaldığını öne süren Pezeşkiyan, “Milletimizin onuru ve gururu konusunda müsamaha göstermediğimizi, bu rejim hata yapmak istediği takdirde çok daha yıkıcı bir karşılık alacağını da ispatlamış olduk” şeklinde konuştu.

İran’ın İsrail’e saldırısı

İran, dün akşam (1 Ekim) saatlerinden itibaren İsrail’e 180 balistik füze fırlattı.

İran “Gerçek Vaat 2” olarak isimlendirilen ve akşam Erbil Saati ile 19.30’da başlayan saldırıda İsrail’in üç askeri üssünün hedef alındığını duyurdu.

İsrail’in meşhur ‘demir kubbe’ hava savunma sisteminin savuşturamadığı bazı füzeler İsrail topraklarına düştü. Bazı bölgelerde füzelerin tahribatıyla kraterler oluştu.

Atılan füzeler nedeniyle başkent Tel Aviv başta olmak üzere ülkenin genelinde sirenler çaldı. İsrail basını İran’ın 180 balistik füze fırlattığını yazdı.

İran Devrim Muhafızları: Sesten hızlı füzeler atıldı

İsrail, vatandaşlarına saldırı sırasında sığınaklara gitme çağrısı yaparken ordu tarafından yapılan açıklamada saldırılarda can kaybı veya hasar olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

İsrail ordusu, atılan füzelerin büyük kısmının engellendiğini, İran Devrim Muhafızları (IRGC) ise ilk kez sesten hızlı füzelerin fırlatıldığını ve yüzde 90 oranında isabet sağlandığını öne sürdü.

IRGC kaynakları tarafından yapılan açıklamada, saldırıda İsrail’e ait üç askeri üssün hedeflendiği belirtildi.

İran ve İsrail cephesinden açıklamalar

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan saldırıyı “Siyonist rejimin saldırganlığına kararlı bir yanıt” olarak duyurdu ve “Netanyahu şunu bilsin ki İran savaş yanlısı değildir ancak her türlü tehdide karşı kararlılıkla durmaktadır… İran ile çatışmaya girmeyin” dedi.

Başbakan Benjamin Netanyahu ise saldırının ardından geç saatlerde güvenlik kabinesi toplantısında yaptığı konuşmada “İran bu gece büyük bir hata yaptı ve bunun bedelini ödeyecek. İran’daki rejim kendimizi savunma kararlılığımızı ve düşmanlarımıza karşı misilleme yapma kararlılığımızı anlamıyor… Anlayacaklar” ifadelerini kullandı.

İran: Meşru müdafaa hakkı

İran ise BM’ye gönderdiği mektupta füze saldırılarının “meşru müdafaa hakkı” çerçevesinde düzenlendiğini savundu.

Öte yandan İsrail, Lübnan’ın güneyinde başlattığı işgal girişimine katılan birliklerin sayısını artırdı.

İran’ın saldırılarının ardından başkent Tahran’ın Filistin Meydanı’nda toplanan kişiler sevinç gösterilerinde bulundu.

İsrail, ABD’ye danışarak yanıt verecek

İsrail’in Walla haber sitesi, Tel Aviv’in “ilerleyen günlerde İran’ın füze saldırısına “önemli bir misillemeye” hazırlandığını ileri sürdü. Adı açıklanmayan İsrailli kaynaklara dayandırılan haberde, Tel Aviv’in İran’a yönelik “misillemesinin” ilerleyen günlerde olacağı savunuldu.

Haberde, İsrail’in füze saldırısına karşılık Tahran’da petrol rafinerilerini vurmayı hedeflediği, İran’ın hava savunma sistemlerinin de vurulabileceği iddiasına yer verildi.

İran’daki üst düzey isimlere suikast düzenlenmesinin de ihtimaller dâhilinde olduğu aktarıldı.

İsrailli yetkililerin İran’ın füze saldırısına yönelik misillemenin nisan ayındakine oranla “daha büyük olacağını” söylediği kaydedildi.

Tel Aviv’in İran’a verilecek karşılığı ABD yönetimiyle istişare edeceği da kaydedildi.

/rd/

İlginizi Çekebilir

DEM Parti’den ‘Narin cinayetinin araştırılması’ önerisi reddedildi
İsrail: İran’ın saldırısına sessiz kalmayacağız, cevabımız acı verici olacak

Öne Çıkanlar