İsrail’den Lübnan’ın güneyini tahliye emirleri: Çatışmalar yoğunlaştı

DünyaGündem

İsrail ordusunun, başkent Beyrut da dahil olmak üzere Lübnan’a yönelik saldırıları artırmasından bu yana 300.000’den fazla Lübnanlı ve Suriye vatandaşı sınırı geçerek Suriye’ye geçti.

Saldırı sonucunda, Masnaa olarak adlandırılan Lübnan- Suriye sınır kapısı yakınındaki yol, 4 metre genişliğinde bir krater oluşmasının ardından kapatıldı.

Hizbullah ve İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) arasındaki çatışmanın başlamasından bu yana Lübnan’da ilk kez büyük bir sınır kapısına bağlantının kesilmesi anlamına geliyor.

Lübnan’ın hâlâ iki ülke arasında çoğu açık ve Lübnan devletinin denetimi altında olan altıya yakın sınır kapısı bulunuyor. Hizbullah’ın silahlarının çoğunu Suriye üzerinden İran’dan aldığına inanılıyor.

İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyinde Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilan edilen tampon bölgenin dışında kalan yerleşim yerlerini boşaltmaları konusunda halkı uyararak bu hafta başında Hizbullah’a karşı başlattığı “sınırlı” kara operasyonunu genişletebileceğinin sinyalini verdi.

Bu duyuru, cuma sabahı erken saatlerde başkent Beyrut’ta bir dizi büyük patlamanın duyulduğu sırada geldi.

İsrail’in, Hizbullah’ın güçlü olduğu Daniye bölgesinin sınırında yer alan Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı yakınlarını hedef almasının ardından şiddetli patlamaların yaşandığı aktarıldı.

Lübnan’ın devlet tarafından işletilen Ulusal Haber Ajansı başkentte art arda 10’dan fazla hava saldırısı düzenlendiğini bildirdi.

İsrail basını, saldırıların hedefinin Hizbullah’ın ikinci ismi Haşim Safiyeddin olduğunu öne sürdü.

İsrail güçleri Lübnan genelinde aralarında silah depolama tesisleri ve gözlem noktalarının da bulunduğu yaklaşık 200 Hizbullah hedefini vurduklarını açıklarken, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Hizbullah’a yönelik “ağır hasarın” devam edeceği sözünü verdi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, “Lübnan’daki güçlerimiz giderek daha fazla komutanı, daha fazla teröristi ortadan kaldırıyor. Bu tür her karşılaşma bizim üstünlüğümüzle sonuçlanıyor. Güçlerimiz her zamankinden daha hazır ve eğitimli, Gazze’deki savaştan edindikleri deneyimle dolu ve savaş alanındaki üstünlükleri açık.” dedi.

İsrail’in bu hafta başında sınırlı bir kara harekâtına başladığını duyurduğu güney Lübnan’da Hizbullah ile yaşanan çatışmalarda en az dokuz İsrail askeri öldürüldü.

Çatışmalar, bölgenin salı gecesi İsrail’e yönelik yaklaşık 200 balistik füzenin ateşlendiği bir İran saldırısına İsrail’in vereceği yanıta hazırlandığı bir sırada meydana geldi.

Ülkenin kriz birimi, çatışmaların Lübnan’da yaklaşık 1.2 milyon kişiyi evlerinden ettiğini belirtti.

Bu arada Dünya Sağlık Örgütü (WHO – DSÖ) son 24 saat içinde Lübnan’da 28 sağlık çalışanının öldürüldüğünü açıkladı.

DSÖ başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Lübnan’ın güneyinde 40’a yakın sağlık merkezinin kapalı olduğunu ve Beyrut’ta beş hastanenin ya kısmen ya da tamamen boşaltıldığını belirterek yaralıların tedavisinde vahim bir durum olduğunu ifade etti.

Cenevre’de yaptığı açıklamada, “Birçok sağlık çalışanı bombardımanlar nedeniyle çalıştıkları bölgelerden kaçtıkları için görev yerlerine gitmiyor ve bu durum kitlesel travma yönetimini ve sağlık hizmetlerinin sürekliliğini ciddi şekilde kısıtlıyor,” dedi.

Lübnan Sağlık Bakanı, dokuz hastane ve 45 sağlık merkezini vuran İsrail saldırılarının uluslararası hukuk ve anlaşmaları ihlal ettiğini söyledi.

Firas Abiad, “Uluslararası yasalar bu insanları -yani sağlık görevlilerini- koruma konusunda nettir,” dedi. “İsrail’e aynı anda hem yargıç hem de cellat olma hakkını kim verdi?”

Lübnan Kızılhaçı, İsrail saldırısında dört sağlık görevlisinin yaralandığını ve yaralıları güneyden tahliye ettikleri sırada bir Lübnan ordusu askerinin öldüğünü açıkladı.

Lübnan askerlerinin eşlik ettiği Taybeh köyü yakınlarındaki konvoyun, hareketlerini BM barış gücü askerleriyle koordine etmesine rağmen perşembe günü hedef alındığını söyledi.

İsrail ordusundan hemen bir açıklama gelmedi.

İsrail, 8 Ekim’de başlayan ve yaklaşık 60,000 İsrailliyi yerinden eden yaklaşık bir yıldır devam eden roket saldırılarının ardından Hizbullah’ı hedef aldığını söylüyor.

İsrail geçtiğimiz yıl boyunca Lübnan tarafında on binlerce kişiyi yerinden eden misilleme saldırıları gerçekleştirdi.

Yaklaşık bir yıl önce çatışmaların başlamasından bu yana Lübnan’da yaklaşık 2,000 kişi öldürüldü ve 9,000’den fazla kişi yaralandı.

/Euronews/

İlginizi Çekebilir

CHP Amerika temsilciliğini kapatıyor
Yargıtay üyelerinin görev yerleri belli oldu

Öne Çıkanlar