D’Alema açıkladı: Clinton ‘‘Öcalan’ı Türkiye’ye verin’’ dedi

DünyaGündem

🔴 İtalya Başbakanı olan Massimo D’Alema, dönemin ABD Başkanı Bill Clinton’un kendisini arayarak, “Öcalan’ı Türkiye’ye verin” dediğini açıkladı.

Eski İtalya Başbakanı Massimo D’Alema, Medya Haber TV’ye verdiği demeçte, PKK lideri Öcalan ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. D’Alema açıklamasıyla Amerika’nın Öcalan’ın Türkiye’ye teslim edilmesindeki rolünü bir kez daha teyit etti.  

İtalya Eski Başbakanı Massimo D’Alema, komplo sürecinde Öcalan İtalya’da iken, ABD eski Başkanı Bill Clinton’un kendisini arayarak “Öcalan’ı Türkiye’ye vermelisiniz” dediğini belirtti. D’Alema, şunları söyledi:

“Evet bunu Başkan Clinton bana söyledi ve biz de cevap olarak ‘hayır’ dedik. ABD ile müttefik olup da onlara ‘hayır’ demek inanın hiç de kolay değildir. Kesinlikle bana inanın bu hiç de kolay değildir. Amerika ‘Bunu yapmak zorundasın’ dediğinde, İtalya içerisinde, gazeteler, politik liderler, birçok insan ‘Evet Amerika’nın talebini yerine getirmeliyiz’ diye ayaklanmıştı.” 

D’Alema, ABD’nin her zaman Türkiye’yi desteklediğini ifade ederek, “Biz İtalya’yız ama Amerika Birleşik Devletleri’nin müttefikiyiz. Biz Türkiye ile birlikte NATO’nun bir parçasıyız. Baskıya direnmek ve ABD’ye ‘hayır’ demek kolay değildi bizim için” dedi. 

 Öcalan’ın önerdiği konferans 

 D’Alema, Abdullah Öcalan’ın Roma’da olduğu süreçte önerdiği “Kürt sorununda demokratik çözüm” uluslararası konferansının ABD’nin Türkiye’yi desteklemesi nedeniyle yapılmasının zemininin olmadığını savundu.  

“Öcalan’ın çatışmanın barışçıl çözümünde kararlı olduğunu biliyorum” diyen Massimo D’Alema, “Diğer taraftan Türk hükümeti bu süreci kabul etmeye hazır değildi ve Türk hükümetinin Amerika Birleşik Devletleri tarafından desteklendiğini de unutmamalıyız. Her ne kadar Öcalan’ın niyetini ve fikrini takdir etsem de söz konusu konjonktürde bunun zemini yoktu” ifadelerini kullandı.

  D’ALEMA: Öcalan çözüm için kilit rolde ve derhal serbest bırakılmalı

Massimo D’Alema, Öcalan’ın çözüm için kilit rolde olduğunu, İmralı tecridinin hem insan hakları hem de siyaseten kabul edilemez olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti: “Elbette, bizim açımızdan Sayın Öcalan’a uygulanan bu insanlık dışı muamele kesinlikle kabul edilemez. Çünkü biz, cezaevindeki insanlar da dahil olmak üzere insan haklarına saygı duyuyoruz. Siyasi açıdan da kabul edilemez. Çünkü bu önemli noktayı vurgulamak isterim ki; Öcalan, Kürt halkı ve Türkiye hükümeti arasında barışçıl çözüm için kilit bir rol oynayabilir.”

İtalya eski Başbakanı D’Alema, ”Öcalan’ın derhal serbest bırakılması gerektiğinin” altını çizerek, “Erdoğan, Kürt sorununda Öcalan’ın da içinde yer alacağı, Kürt halkının haklarına saygı duyulacak, bir çözüm yaratması için derhal Öcalan’ı serbest bırakmalıdır. Türkiye’nin milliyetçi zihniyetine hiçbir zaman anlam veremedim. Kürt sorunu bu şekilde çözülmez, sorun Kürtlere haklarını vererek çözülür, bu benim hem 25 yıl önceki hem de bugünkü düşüncemdir” dedi.

/Kaynak: Mezopotamya Ajansı/

 

İlginizi Çekebilir

Tekirdağ’da cinsel istismara uğrayan Sıla bebek hayatını kaybetti
Birleşmiş Milletler: Gazze’de amansız bir trajedi yaşanıyor

Öne Çıkanlar