Belucistan Kurtuluş Cephesi Karaçi’deki bombalı saldırıyı üstlendi

DünyaGündem

Belucistan Kurtuluş Cephesi (BLF), Pazar gece geç saatlerde Karaçi havaalanı yakınlarında iki Çinli işçinin ölümüne ve sekiz kişinin yaralanmasına neden olan bombalı saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Euronews’te yer alan habere göre Çinli mühendis ve yatırımcılardan oluşan bir grubu hedef alan saldırı, işçiler havaalanından ayrılırken gerçekleştirildi. Saldırının bir intihar bombacısı tarafından yapıldığı düşünülüyor. Pakistanlı yetkililer, patlamayla ilgili ilk çelişkili haberlerin ardından bombalamanın kaza olmadığını doğruladı.

Bu son saldırı, Pakistan’ın Çin ve Rusya tarafından Batı ittifaklarına meydan okumak üzere kurulan bir güvenlik grubu olan Şanghay İşbirliği Örgütü’nün (ŞİÖ) zirvesine ev sahipliği yapmasından sadece bir hafta önce meydana geldi ve ülkenin yabancı uyrukluların güvenliğini sağlama ve yüksek profilli etkinlikleri güvence altına alma becerisine ilişkin endişeleri arttırdı.

Güneybatı Belucistan için bağımsızlık isteyen BLF genellikle hem Pakistan güvenlik güçlerini hem de Çin vatandaşlarını, özellikle de Çin’in Bir Kuşak, Bir Yol Girişimi’ne katılanları hedef alıyor.

Yaralananlar arasında Çin konvoyuna eşlik eden birkaç polis memuru da bulunuyor. Pakistan haber kanalları, güvenlik güçleri bölgeyi kordon altına alırken, yanan araçların ve bölgeden yükselen yoğun dumanın görüntülerini yayınladı. Pazartesi günü terörle mücadele yetkilileri, saldırganın Pakistan’ın en büyük şehri olan Karaçi’ye nasıl ulaştığını araştırıyordu.

Ülkenin başkenti İslamabad’daki Çin Büyükelçiliği, iki Çin vatandaşının öldüğünü ve birinin yaralandığını doğruladı. Pakistanlı kayıpların da olduğunu kaydetti.

Konvoy, bir Çin-Pakistan ortak girişimi olan Port Qasim Elektrik Enerjisi Şirketi’ne bağlıydı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı saldırıyı kınayarak, kurbanların ailelerine başsağlığı diledi ve sorumluların adalet önüne çıkarılacağı sözünü verdi.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de bombalı saldırıyı kınayarak, bunu “iğrenç bir eylem” olarak nitelendirdi ve Pakistan’ın Çinli ortaklarının güvenliğini sağlayacağına söz verdi.

Yaklaşık 3.000 savaşçıya sahip olduğu düşünülen BLF, daha önce de Çin vatandaşlarını ve Pakistan’daki altyapı projelerini hedef almıştı.

Saldırı öncesinde güvenlik önlemleri alınmış, polisin bomba imha birimi konvoyun geçeceği güzergâhı temizlemiş ancak havaalanı trafiğinin aksamaması için yol kapatılmamıştı. Tüm bu çabalara rağmen saldırgan, konvoya ulaşmayı başardı.

Çin Kuşak ve Yol Projesi için verdiği 1 trilyon dolardan fazla krediyi toplamaya başladı

BLF’nin geçmişinde, 2018 yılında Karaçi’deki Çin Konsolosluğu’na düzenlenen saldırı ve Çinli işçileri hedef alan çeşitli bombalı saldırılar da dâhil olmak üzere, yüksek profilli saldırılar yer alıyor.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

2024 Nobel Tıp Ödülü’nün sahipleri belli oldu
Tekirdağ’da cinsel istismara uğrayan Sıla bebek hayatını kaybetti

Öne Çıkanlar