Rusya, Ukrayna adına savaşan 72 yaşındaki ABD vatandaşına 6 yıl hapis verdi

DünyaGündem

🔴 72 yaşındaki bir Amerikan vatandaşı, bugün bir Rus mahkemesi tarafından Ukrayna için paralı asker olarak savaştığı için 6 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Rus devlet kurumu RIA Novosti, Amerikalı Stephen Hubbard’ın Moskova’da bir hafta önce yapılan duruşmada suçlamaları kabul ettiğini aktardı.

Michigan eyaletinde yaşayan Hubbard, Ukrayna savaşında paralı asker olarak savaştığı için hüküm giydiği bilinen ilk Amerikalı oldu.

Savcılar, Stephen Hubbard’ın, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’ya asker göndermesinin ardından Ukrayna ordusuyla bir sözleşme imzaladığını ve iki ay sonra yakalanana kadar onlarla birlikte savaştığını söyledi.

Hubbard’ın Ukrayna tarafında savaşa katılması nedeniyle “sistematik olarak 1.000 dolar tutarında maddi tazminat aldığı” ve Şubat 2022’de savaşa katıldığında kendisine eğitim, silah ve mühimmat sağlandığı iddia edildi.

Suçlamalar potansiyel olarak 15 yıl hapis cezası gerektiriyordu, ancak Rus medyasına göre savcılar Hubbard’ın yaşını ve suçunu kabul etmesini dikkate alarak karar verdi.

Hubbard’ın, Nisan 2022’nin başlarında Rus askerlerinin onu yakalamasından önce Ukrayna’nın doğusundaki İzyum kentinde bölgesel bir savunma birliğinde görev yaptığını bildirildi. Rusya’ya nasıl transfer edildiği ile ilgili bilgi aktarılmadı.

Kız kardeşi Patricia Fox, daha önce Reuters haber ajansına Hubbard’ın 2014’ten beri Ukrayna’da yaşadığını ancak “daha çok pasifist olduğunu” söylemişti.

Son yıllarda Rusya’da tutuklanan Amerikalıların sayısı giderek artıyor. Rusya’nın ABD vatandaşlarını hedef alarak daha sonra ABD ve Avrupa’da suçlardan hüküm giymiş Rusları geri getirme amaçlı görüşmelerde pazarlık kozu olarak kullanabileceği yönünde korkular var.

Ağustos ayında, ABD ve Rusya, Soğuk Savaş’tan bu yana tarihin en büyük esir takısını gerçekleştirdi. 24 kişiyi içeren bir anlaşma, aylarca süren müzakereler ve diğer Avrupa ülkeleri ile yapılan tavizler, mübadelenin bir parçası olarak gözaltındaki Rusları serbest bıraktı. Mübadelenin ardından çok sayıda Amerikan vatandaşı Rusya’da parmaklıklar ardında kaldı.

/euronews/

 

İlginizi Çekebilir

Erdoğan ile Putin telefonda görüştü
Almanya’da emeklilerin yüzde 13’ü çalışıyor

Öne Çıkanlar