Rus muhalif Ildar Dadin Ukrayna’da öldürüldü

DünyaGündem

Rus muhalif aktivist Ildar Dadin, Ukrayna’da Kiev için savaşırken öldürüldü. Dadin’in, Ukrayna saflarında savaşan Rusya’nın Özgürlüğü Lejyonu’ndaki askerlerin Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki Harkov bölgesinde  Rus topçu ateşi altında kalması sonucu hayatını kaybettiği belirtildi.

Putin karşıtı bir aktivist olan Dadin, ülkedeki protestolara karşı geliştirilen yeni yasalar kapsamında hakkında dava açılan ilk kişiydi. Kremlin karşıtı  büyük gösterilerin ardından 2014 yılında protestolara karşı yeni bir yasa çıkarılmıştı. Dadin bu yasayı ihlal ettiği gerekçesiyle 2015 Kasım ayında tutuklanmıştı. Muhalif aktivist önce 3 yıl, daha sonra indirime gidilerek 2,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Dadin tahliye olduktan sonra, ilk olarak Haziran 2023’te Sibirya Taburu’na kaydoldu ve geçen kış da Rusya Özgürlük Lejyonu‘na geçti. İki grubun da Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin bir parçası olduğu iddia ediliyor.

Bu milis grupların ne kadar etkili oldukları bilinmiyor, ancak Rusya bu gruplar hakkında terörizm suçlamasıyla soruşturma başlattı. Ukrayna yönetimi ise grupların ve gerçekleştirdikleri saldırıların kendileriyle bağlantılı olmadığını söylüyor.

/ilketv.com.tr/

İlginizi Çekebilir

17 Avrupa ülkesinden sığınmacıların hızlıca sınır dışı edilmesi çağrısı
İsrail’de Hamas saldırısının birinci yılında anma töreni düzenlendi

Öne Çıkanlar