Analiz: Z kuşağı için ABD seçimleri tamamen ekonomiyle ilgili

DünyaGündem

5 Kasım’da yapılacak  ABD seçimlerinde halkın nabzını tutmak için çok sayıda anket yapılıyor. Farklı yaş, meslek ve etnik kökenden gelenlerin seçimlerde eğilimleri ölçülmeye çalışıyor. Bu konuda hayli gözlem ve analizde yazılıyor.

BBC haber editörlerinden  Nathalie Jimenez ve Natalie Sherman ise seçimlerde ‘’Z kuşağının’’ eğilimini konu ediniyorlar. Ortak yazdıkları analizde şu görüşlere yer veriyorlar: 

ABD başkanlık seçimleri sadece birkaç hafta kaldı ve her iki partiden de önemli bir oy bloğu çok fazla ilgi görüyor: genç seçmenler. Ancak onları sandık başına götürebilecek şey enflasyondan konut sektörüne kadar ekonomik sıkıntılar.

21 yaşındaki anne Isabella Morris’in bu ilk başkanlık seçimi. Teksas’ın Rosenberg kentinden yaşıyan kadın, her iki adayın da söyleyeceklerini dikkatle dinlediğini söylüyor. 

Yakın zamanda evlenen ve iki yaşında bir çocuğu olan Isabella, kocasının tam zamanlı gelirini desteklemek için yarı zamanlı çalışıyor. Küçük tek yatak odalı bir daire o çocuğuyla evde kalıyor. İlk başta plan sağlam görünüyordu: İki gelir, ipotek veya kreş masrafı yok ama yeterli değil.

“Borçlarımız ödendi, ancak hiçbir hataya tahammülümüz yok. Hiçbir birikimimiz yok, hiçbir şeyimiz yok. Eskiden asgari ücretle bile olsa geçinmek için tek bir iş yeterli olurdu. Şimdi ise zar zor geçiniyormuşuz gibi hissediyoruz” diyor.

Geleceğiyle ilgili ekonomik endişeler onu kasım ayında oy kullanmaya itecek, ancak BBC’ye konuştuğunda hangi adayı destekleyeceğine henüz karar vermemişti.

“Seçimler yaklaşırken, bir adayın şu anda ekonomik krize değinmemesini aklımız almıyor” dedi.

Isabelle, ilk kez başkanlık seçiminde oy kullanacak 8 milyon gençten biri. ABD seçmenlerinin yaklaşık üçte birini oluşturan 35 yaş altı seçmenler her iki parti tarafından da çekişme konusu ve anketler ekonominin bu seçim döneminde en büyük öncelikleri olduğunu gösteriyor.

Üreme hakları, Gazze’deki savaş ve silahlı şiddet genç seçmenlerin politika öncelikleri söz konusu olduğunda manşetlere hakim olsa da, Chicago Üniversitesi tarafından yapılan ve Eylül ayında yayınlanan Gen Forward Anketi’ne göre, 18-26 yaş arası gençler ülkenin karşı karşıya olduğu en önemli sorunlar olarak ekonomik büyümeyi, gelir eşitsizliğini ve yoksulluğu sıralıyor.

Aynı ankete göre, 2020 seçimlerinde COVID-19, ırkçılık ve sağlık hizmetleri, genç seçmenleri sandığa götüren en önemli konular arasında ekonomiyi geride bırakmıştı.

Ekonomi Tiktoker’ı Kyla Scanlon’a göre Isabella’nın endişeleri, yüksek kiralar, satın alaınamayan evler ve yavaşlayan iş yaratma dönemi genç seçmenlerin karşı karşıya kaldığı daha geniş zorlukları yansıtıyor; ayrıca fiyatlarda görülen artıştan da söz etmiyoruz.

Geçtiğimiz ay, Federal Rezerv dört yıldan uzun bir süre sonra ilk kez faiz oranlarını düşürdü; bu karar milyonlarca insan için ipotek, kredi kartı ve tasarruf oranlarında daha düşük borçlanma maliyetlerine yol açabilir. Ancak oranlardaki değişikliğin insanların ekonomiye bakış açısını değiştirip değiştirmeyeceği henüz belli değil.

27 yaşındaki Bayan Scanlon BBC’ye yaptığı açıklamada, “Genel durum kötüleşti” dedi ve günümüz gençlerinin durumunun önceki nesillerden, hatta 2008 mali krizinden sonra işgücüne katılan milenyum kuşağından bile daha kötü olduğunu belirtti.

Kendisi de bir Z kuşağı üyesi olan Scanlon, gençlere ekonomi hakkında bilgi vermek için sık sık 180 binden fazla takipçisi olan TikTok’a başvuruyor.

Kredi ajansı TransUnion, 22-24 yaş aralığındaki insanların her türden borcunun -kredi kartları, araç kredileri ve ipotekleraynı yaştaki milenyum kuşağından daha fazla olduğunu buldu. Ve borçlar gelirlerinden daha hızlı artıyor.

Bayan Scanlon, “Artık başlangıç ​​modu yok; bence neslin çoğu için merdivenin en alt basamağı tamamen ortadan kalkmış gibi hissediliyor” dedi.

Uzmanlar, geride kalma korkusunun seçmenleri sandığa yönlendirebileceğini söylüyor.

Sivil Öğrenme ve Katılım Bilgi ve Araştırma Merkezi (CIRCLE) müdür yardımcısı Abby Kiesa, BBC’ye yaptığı açıklamada, bu seçimde genç seçmenlerin yaklaşık yarısının oy kullanmasını beklediğini söyledi. Bu oran, 2020’deki katılım oranına benzer. 2020, on yıllardır en yüksek katılım oranına sahipti ve 2016’daki başkanlık seçimine kıyasla %11’lik bir artış yaşandı.

CIRCLE’a göre, 2018 ara seçimlerinde genç seçmenler arasında rekor düzeyde bir katılım görüldü.

Bu, diğer yaş gruplarının katılımının hala çok altında. ABD Nüfus Sayımı’na göre , 2020’de 35-64 yaş aralığındaki uygun Amerikalıların %69’u oy kullandı, 65 yaş üstü seçmenlerin ise %74’ü sandık başına gitti . Ancak jilet gibi bir keskinlikle kazanılacak bir seçimde, önemli bir oranda yeni seçmen toplayabilmek, bir adaya kazanmak için ihtiyaç duyduğu desteği sağlayabilir.

Kiesa, Z kuşağının siyasetten kopuk hissetmesi durumunda, siyasetçilerin seçimlere katılımı artırmak istemeleri halinde ekonomik zorluklara odaklanmanın önemli olacağını söyledi:

“Geçtiğimiz üç seçimde genç seçmenler arasındaki katılım tarihi düzeydeydi. Onları anlayan, onlarla etkileşim kuran ve konuşan adaylara ihtiyacımız var. Değişmesi gereken şey bu.”

İki başkan adayı Trump ve Harris, son haftalarda ekonomi mesajlarını daha da keskinleştirdiler ve genç seçmenlere ulaşmak için çabalarını artırdılar.

Harris, Biden yönetiminin öğrenci kredisi affı, tüketici fiyatlandırması ve konut satın alınabilirliği etrafındaki ekonomik girişimlerini genişletti. İlk kez ev sahibi olanlar için 25.000 dolarlık bir sübvansiyon ve yeni doğan bebekleri olan aileler için 6.000 dolarlık bir vergi kredisi önerdi.

Kampanyası gençlik organizasyon kadrosunu iki katına çıkardı ve dijital reklamlara büyük yatırım yaptı. Taylor Swift ve Billie Eilish gibi tanınmış ünlülerden destek aldı ve sosyal medyada başkan yardımcısı hakkında ivme kazandı. Harris ayrıca geçen yılı önemli çekişmeli eyaletlerdeki üniversite kampüslerini gezerek geçirdi.

Bu arada Trump, gençler arasındaki ekonomik memnuniyetsizlikten yararlanmaya çalıştı, Harris ve Biden’ın ekonomik siciline saldırdı ve yönetimi altındaki malların daha düşük fiyatlarını vurguladı. Hem kendisi hem de Harris, milyonlarca genci istihdam eden hizmet sektörünü hedef alan bir hamle olan bahşiş vergilendirmeyi ortadan kaldırma sözü verdi ve kripto para birimi üzerindeki düzenleyici engelleri kaldırmayı vaat etti. 

Eski başkan ayrıca sosyal medya, podcast’ler ve etkileyicilerle ortaklıklar aracılığıyla genç seçmenlere ulaşmaya çalıştı. Logan Paul ve Adin Ross gibi etkileyicilerle TikTok’lar paylaştı.

Anketler, Trump’ın 81 yaşındaki Biden’a karşı yarıştığı dönemde genç seçmenler arasında ilerleme kaydettiğini gösteriyor. Hala yarıştayken Trump’ın sadece birkaç puan önündeydi ve GenForward anketi, gençlerin Trump’ın ekonomiyi Biden yönetiminden daha iyi yönettiğini düşündüğünü gösterdi.

Ancak son dönemlerde ivme çok daha genç olan Harris’e doğru kaydı.

Harvard Siyaset Enstitüsü’nün Eylül ayı sonlarında yayınladığı ankete göre, 18-29 yaş aralığındaki muhtemel seçmenler arasında Trump’a göre 31 puanlık bir üstünlüğe sahip.

Ekonomik sıkıntılar sadece insanları oy vermeye yöneltmiyor, aynı zamanda bazı gençlerin de aday olmalarını sağlıyor.

Georgia eyalet meclisi için Demokrat Parti adayı olan 27 yaşındaki Gabriel Sanchez, kendi neslinin yaşadığı mali sıkıntıyı hafifletmeye yardımcı olmak için seçimlere katıldığını söyledi.

Bir spor barında garson olarak çalışan Sanchez, kira artışlarının kendisini tekrar tekrar taşınmaya zorladığını söyledi. Birçok genç Amerikalı için istikrarlı konut gibi temel ihtiyaçların bir ayrıcalık haline gelmesinden endişe ediyor.

Sanchez, kampanya hesabından paylaştığı TikTok gönderisinde, “Çoğumuz ev sahibi olamıyor, sağlık hizmetlerini karşılayamıyor veya ihtiyaç duyduğumuz temel şeyleri satın alamıyoruz” diyor. 

Mayıs ayında Sanchez ve diğer üç genç aday, Georgia’daki Demokrat Parti ön seçimlerinde zafere ulaştı ve bu sonuç Atlanta’da Z Kuşağı’nın gecesi olarak adlandırıldı .

Sanchez, ekonomik sıkıntılarının seçmenlerde karşılık bulduğuna inandığını söyledi:

“Çok çalışıyoruz ama karşılığını göremiyoruz. Bu ekonomi bizim için çalışmıyor. Temsilciliğe ihtiyacımız var,  gençlerin neler yaşadığını anlayan adaylara ihtiyaç var.”

Ancak genç adayları cezbeden sadece Demokratlar değil.

East Carolina Üniversitesi’ndeki son yılında olan 21 yaşındaki Wyatt Gable, Kuzey Carolina Temsilciler Meclisi için Cumhuriyetçi ön seçimini kazandı. 10 dönemdir aday olan 85 yaşındaki görevdeki George Cleveland’ı yendi.

Wyatt, Kasım ayında seçilirse eyalet meclisinde koltuğa oturan en genç kişi olacak.

Kasım ayında yapılacak seçimlere hazırlanırken, bu yıl gençlerin sandıkta ilk sıradaki gündeminin ekonomi olacağını beklediğini söyledi.

“Benim kuşak bunu hissediyor. Enflasyonun ne kadar kötü olduğunu ve faiz oranlarının ne kadar yükseldiğini görünce, gençler sandık başına gittiklerinde akıllarındaki en büyük şey bu olacak” diyor. 

/BBC Word/

İlginizi Çekebilir

Özel’den Erdoğan’a çağrı: Git Esad’la konuş, anlaş, bu fırsatı kaçırma
Amerika’dan uyarı: İran milisleri Irak’ı savaşa sürüklüyor

Öne Çıkanlar