AKP’li Ensarioğlu’ndan Bahçeli destek açıklaması

GündemPolitika

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Lideri Devlet Bahçeli’nin DEM Parti Eş Genel Başkanı ile tokalaşmasına AKP Diyarbakır Milletvekilleri Galip Ensarioğlu’ndan destek açıklaması geldi.

Ortadoğu’daki gerilimin giderek tırmandığına işaret eden AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu , “Bu tırmanışın nihai hedefinde Türkiye’yi de içine alacak bir kaosa dönüşecek. Siyasilerin bunu ön germesi gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanının bu konudaki beyanlarından sonra Bahçeli’nin girişimi önemlidir. Herkes kendi siyasi duruşunu tabi ki koruyacak, siyaset bir birliktelik değil ama ulusal meselelerde hem yumuşama hem de içerdeki birlik ve beraberliği dışarıya karşı tesis etme anlamında milli bir duruştur. Buna ihtiyaç var. Dış tehlikelere karşı içerde her zaman ortak menfaatlerin milli birliğin ve dayanışmanın, ortak duruşun dışarıya karşı bir mesaj olacağı ve ülkenin birlik ve bütünlüğünü siyaset yapan herkesin bunu koruyacağını göstermesi gerekir” diye konuştu.

‘Parlamentoda mutabakata ihtiyaç var’

Tokalaşmanın temelinde Ortadoğu’daki kaos ve gerginliğin olduğunu söyleyen Ensarioğlu, “Bu gerginliğin nihai hedefinde Türkiye’nin olabileceğine dair ön görüler var. Sayın Cumhurbaşkanının dönemin merkezine sivil demokratik ve çoğulcu bir anayasayı uyduğunu söylemesi ve basına bunu dile getirmesi önemli bir şey. Parlamentoda siyasiler arasında toplumsal bir mutabakata ihtiyaç var. Türkiye’nin var olma sorunlarının tümünü çözebilecek en yegâne yer demokratik çoğulcu bir Anayasadır. Bütün sorunlarını bu anayasa içinde çözebilir. Herkesin siyasi hesaplarını bir kenara bırakarak Türkiye’nin geleceği için böyle bir Anayasaya katkı sunması gerekir” diye konuştu.

‘Bahçeli’nin hamlesinden sonra DEM’in tavrı nasıl olur?’ sorusuna Ensarioğlu şu yanıtı verdi: “DEM’den beklenen her zaman Türkiye partisi olması, şiddet dışı demokratik siyaset yöntemlerini benimsemesi ve hala varsa kendi üzerlerindeki vesayetin kaldırılması daha özgür ve demokratik siyaseti temsil etmesi anlamında beklenti var. DEM Parti bunun cevabını kendisi verecek.”

Demirtaş’ın serbest bırakılması tartışmalar ile ilgili de konuşan Galip Ensarioğlu şunları söyledi, “Türkiye’deki tehdit algısı ortamını karşılıklı olarak ortadan kaldırmak lazım. Yumuşama süreçleri konuşulurken de toplumda bir heyecan ve beklenti yarattığı dönemde, hemen arkasından tecridin kaldırılması ve özgürlük yürüyüşleri toplumun beklentilerinin tersine bir durum. Bunu yaparlar bir siyasi partinin hakkıdır. İstediği siyaseti ve isteği zamanı kendisi belirler. Ama böylesi bir dönemde yumuşuma beklentileri veya karşılıklı daha farklı beklentiler, hemen ertesinde mitingler tertip etmek bu anlamda tekrar hassasiyetler oluşturmak bence dönemin ruhuna aykırıdır.

Böylesi yürüyüş yerine farklı bir miting tertip edebilirler. Keşke o mitingi Demirtaş adına yapsalardı. Demirtaş nihayetinde bir siyasi partinin genel başkanı. AİHM kararlarının uygulanmasının yerine gelmesi için siyasi iklimin nereye everileceğine bağlıdır. Doğru yöne doğru evrilirse göreceğiz. Bu siyasi partinin daha önce genel başkanlığını yapmış biri lehine bir miting düzenlenebilirken Öcalan’ın üzerindeki tecritle öne çıkmaları – siyasi parti olarak bunu yapabilirler- ben onu demiyorum. Ama dönemin ruhuna uygun davranmaları gerekir. Olumlu yönde seyrine yardımcı olmak yerine hemen böyle bir şeyin ardından iklimi bozacak hareketler kendi tercihleridir, ama uzak durmaları lazım. Bu onların niyetini gösterir” şeklinde konuştu.

/Kaynak: Amida/

 

İlginizi Çekebilir

Avrupa Parlamentosunda Lübnan oturumu gerçekleştirildi
Analiz: Ortadoğu, İran için sonunun başlangıcına mı tanık oluyor?

Öne Çıkanlar