AP milletvekilleri 2025 yılı bütçesinin artırılmasını talep ediyor

EkonomiGündem

🔴 Avrupa Parlamentosu’nun (AP) bütçe komitesindeki milletvekilleri, Pazartesi akşamı Strazburg’da Komisyon’un 2025 taslak bütçesine ilişkin tutumlarını benimserken, AB’nin önemli programlarında kesinti önerilerine karşı çıktı ve bunun yerine artış talep etti.

Parlamento’nun 2025 bütçesiyle ilgili baş müzakerecisi olan Sosyalistler ve Sosyal Demokratlar (S&D) Grubu’dan Romanyalı milletvekili Victor Negrescu, sekiz aleyhte ve bir çekimser oya karşılık 29 oyla kabul edilen pozisyonla ilgili olarak, “Mevcut bağlamda gerekli olduğunu düşündüğümüz kilit programlarda artış talep ediyoruz,” dedi.

Avrupa Parlamentosu üyeleri, Komisyon’un Horizon Europe araştırma programı ve Erasmus+ hareketlilik programı gibi amiral gemisi AB projelerinden 1.52 milyar euro kesinti yapılmasını öngören 2025 bütçe taslağına ilişkin AB Konseyi’nin pozisyonuna yönelik yaklaşık 1.000 değişikliği değerlendirdi.

Oylamadan önce Euronews’e konuşan Avrupa Halk Partisi’nden (EPP) Polonyalı milletvekili Andrzej Halicki, “Konsey 2025 yılı AB bütçesini kabul edilemez bir düzeye indirmeye çalışıyor,” dedi. Halicki, Frontex, Uluslararası Güvenlik Fonu ve Erasmus+ programı kapsamındaki eğitim fırsatları için ihtiyaç duyulan fonları azaltacak bu yaklaşımı Parlamento’nun desteklemeyeceğini sözlerine ekledi.

Bütçe müzakerelerinden sorumlu Macar bakan Péter Banai, AB Konseyi’nin amacının “ihtiyatlı bütçeleme” sağlamak ve “öngörülemeyen durumlar için bir marjı” korumak olduğunu belirtti.

Önerilen en büyük kesintiler Horizon Europe araştırma programı (400 milyon euro), Erasmus+ hareketlilik programı (294 milyon euro) ve blok genelinde dijital bağlantıyı arttırmayı amaçlayan Connecting Europe Facility Digital (110 milyon euro).

Halicki, “İhtiyatlı bütçe yapmak bir yana, AB’nin ekonomimize yatırım yapması, genç çiftçileri desteklemesi ve Horizon Europe programı aracılığıyla inovasyonu teşvik etmesi gerektiğini de unutmamalıyız,” diye ekledi.

Bloğun 2025 bütçesi, NextGenerationEU kurtarma planı kapsamında yapılan borç geri ödeme maliyetlerinden etkilenecek ilk bütçe olacak ve bu da bazı zorlu seçimlerle sonuçlanacak.

Komisyon’un 2025 taslak bütçesi, EU4Health ve Horizon Europe araştırma programı gibi programlarda bir önceki yıla göre bazı kesintileri zaten yansıtıyordu. Ancak Parlamento’ya göre Konsey’in önerisi tek kelimeyle “kabul edilemez”.

Negrescu, Parlamento’nun “200 milyar euro’nun üzerinde insan merkezli bir 2025 AB bütçesi sunmak istediğini, gençler, çiftçiler, KOBİ’ler, eğitim, sağlık, araştırma, altyapı, güvenlik ve insani yardım için yeterli finansman talep ettiğini” iddia etti. Bütçe Komisyonu, Konsey’in kesintilerini geri alan ve Erasmus+, insani yardım ve afet yardımı için fonları arttıran değişiklikleri destekledi.

AB Konseyi ve Avrupa Komisyon ile üçlü müzakerelerin kasım ayında başlayabilmesi için Parlamento’nun nihai pozisyonunu Ekim ayı sonunda yapılacak genel kurul oturumunda onaylaması ve üç kurumun 18 Kasım’a kadar nihai pozisyon üzerinde anlaşmaya varması gerekiyor.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

BM: 2022’den bu yana Ukrayna’daki siviller için en ölümcül ay temmuz oldu
İsrail, Lübnan sınırına yakın 5 beldeyi ‘askeri bölge’ ilan etti

Öne Çıkanlar