FEDA: Dersim’in dilini, kadim kimliğini ve inancını yok edemeyeceksiniz!

GenelGündem

Demokratik Alevi Federasyonu, Dersim’de “Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli Sempozyomu” düzenlenmesine tepki gösterdi. FEDA tarafından yapılan açıklamada, ”Bu Dersim’e, Kürt kimliğine, Reya Hak inancına ve bu sürek üzerinde bir bütün olarak Aleviliğe  yapılan bir saldırıdır” denildi.

Açıklamada şunlar belirtildi:

”Türk devleti, Dersim’in Kürt kimliğini ve  Reya Haq süregi’nin merkezi olma özelliğini yok etmek için yeni bir saldırı geliştirmiştir.

Devletin Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tunceli Valiliği, Munzur Üniversitesi ve Alevi- Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, birleşerek “Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli Sempozyomu” adlı bu iki günlük soykırımcı saldırıyı planlamışlardır.

Bu ideolojik saldırının ayrıntılarına girmeyeceğiz. Ancak tek cümle ile  ve hiç tereddüt etmeden, devletin bu uğursuz “faaliyetinin” soykırımcı-kontra bir saldırı olduğunu söylemekten hiçbir beis yoktur. Bu saldırı, Dersim’e, Kürt kimliğine, Reya Hak inancına ve bu sürek üzerinde bir bütün olarak Aleviliğe  yapılmaktadır.  Sözde “sempozyom”un adı, dili ve  içeriği, bu etkinliğin soykırımcı politikaların gereği olarak planlandığını ve bu amaca hizmet edeceğini açıkça göstermektedir.

Görülen o ki devlet, Munzur Üniversitesini karargah yaparak, Alevi- Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığını da koçbaşı olarak kullanarak bu soykırımcı amacını gerçekleştirmek istiyor. Aleviliği bir bütün olarak yok etmek isteyen devletin bu soykırımcı saldırısının hafife alınmaması gerekiyor. Devlet, Dersim’in Reya Haq inancının Ser Çeşme olma özgünlüğünü doğrudan hedef aldığı bu saldırısıyla, Alevilere yönelik asimilasyon saldırılarıyla, Kürtlere yönelik olarak sürdürülen savaşı birleştirme amacını gütmektedir. Dolayısıyla devletin birçok kurumunun işbirliğiyle Dersim’e saldırması, Kürt kimliğinin ve Alevi kimliğinin yok edilmek istenmesindeki ısrarını göstermektedir.   

Devletin Dersim’e yapmaya hazırlandığı bu saldırı,  Hacı Bektaş etkinliklerine yaptığı müdahale ve “ırkçı ve dinci” nesil yetiştirmek için  ÇEDES ve yeni müfredat uygulamalarıyla birlikte düşünüldüğünde, devletin, Alevi düşmanlığını vardırmak istediği noktanın vahametini görmek mümkün olacaktır. Dersim’e yapılan bu saldırı ile devlet,  Alevilere bir kez daha, sizi, dilinizi, inancınızı, kültürünüzü,  tarihinizi, Dersim’in Kürt kimliğini ve Reya Haq inancının merkezi olma özelliğini ve tüm varlığınızı yok sayıyoruz demektedir. 

FEDA olarak bizler bu gelişmeye karşı  diyoruz ki,   Dersim Kürttür, Alevilerin kutsal ocaklarının ve Reya Haq inancının ana merkezidir. Devlet, Dersim’le Alevilikle, Reya Haq  inancıyla bu kadar fütursuzca oynamasına müsaade etmemeliyiz. Yine diyoruz ki bütün zorbalığınıza ve her türlü hilelerinize rağmen, Dersim’i de, Alevileri de, Kürt halkını da teslim alamayacaksınız.

Dersim,dün olduğu gibi  bugünde inancını, dilini ve kültürünü göz bebeği gibi koruyacaktır.  Çünkü  “ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim bu bana dert oldu. Ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim bu da size dert olsun.” diyen Seyit Rıza’nın torunları, artık dedelerinin derdine çare olacak güce ve imkana sahiptirler. Örgütlü ve inançlı güçleriyle “sizin yalan ve hilelerinizle baş edecek.”sizleri bütün hilelerinizle başbaşa bırakacaklardır.

FEDA olarak zalimin zulmüne boyun eğmemiş olan, fedakar ve direngen Dersimliler, her sürekten Aleviler, asrın ve tarihin en görkemli direnişini sergileyen Kürt halkı  ve bütün demokratik kamuoyu, devletin bu saldırısını bulunduğumuz her ortamda protesto edelim, katılmayalım, katılanları teşhir edelim diyoruz. Nasıl ki Ağustos ayında Hacı Bektaş etkinliklerinde devlet başarısız olduysa,  bu saldırıdan da başarısız olmasını sağlamak bizim ellerimizdedir.”

FEDA (AVRUPA DEMOKRATIK ALEVİ FEDERASYONU)

İlginizi Çekebilir

Rapor: Gazze’de 51 bin çocuk ebeveynsiz kalmış olabilir
Gözaltındaki Kürt sanatçılar yarın adliyeye sevk edilecek

Öne Çıkanlar