Amsterdam’daki Van Gogh Müzesi Empresyonizm’in 150. yılını kutluyor

Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas, Camille Pissarro, Alfred Sisley, Berthe Morisot ve Paul Cezanne gibi ressamların eserlerinin yer aldığı ve bir eleştirmenin ilk kez “empresyonistler sergisi” ifadesini kullandığı o tarihi serginin üzerinden 150 yıl geçti.

Amsterdam Van Gogh Müzesi, bu vesileyle ziyaretçileri, Hollanda’daki müzelerden ve özel koleksiyonlardan derlenen önemli eserleri keşfetmeye davet ediyor.

11 Ekim’de açılacak ‘Vive l’impressionnisme! Hollanda Koleksiyonlarından Başyapıtlar’ sergisi, 12 Hollanda müzesi ve özel koleksiyonlardan, çığır açan bir ulusal işbirliği ile ilk kez bir araya getirilen Fransız Empresyonist başyapıtlarını sunacak.

Sanat taciri Theo Van Gogh gibi kişilerin akımın Hollanda’ya taşınmasında oynadıkları önemli role de ışık tutan sergi, Empresyonist akımın genişliğini ve ülke üzerindeki etkisini keşfetmek için nadir bir fırsat sunuyor.

Sergi Vincent Van Gogh’un iki çarpıcı tablosuyla başlıyor: ‘Sonbaharda Kavaklar Caddesi’ (1884) ve ‘Çiçek Açmış At Kestanesi Ağacı’ (1887). Yan yana duran bu eserler, Van Gogh’un hem Fransa hem de Hollanda’daki eserlerinin stilistik nüanslarını vurguluyor.

Ayrıca Claude Monet’nin lale ve yel değirmenlerinden oluşan canlı peyzajları, Rodin’in figüratif bronz heykellerinden bir seçkiyle eşleştirilerek 1889’da Galerie Georges Petit’de birlikte gerçekleştirdikleri tarihi sergiye bir saygı duruşunda bulunarak, Empresyonizm hareketi içinde heykel sanatını yeniden bağlamsallaştıracak.

Vive l’impressionnisme!” ayrıca Berthe Morisot, Marie Bracquemond, Eva Gonzales ve Mary Cassatt gibi akımı şekillendiren etkili kadın sanatçılara da ışık tutacak.

Sergi ışık sanatçısı Nick Verstand’ın ‘Boulevard of Broken Dreams’ (2024) başlıklı, ikonik tabloları canlandıran ve bu kalıcı akımın çağdaş yankısını araştıran projeksiyonlu bir enstalasyonla sona erecek.Serginin küratörü Fleur Roos Rosa de Carvalho Euronews Culture’a yaptığı açıklamada, “Bu sergiyi oluşturmak bir ayrıcalık ve onurdur. Van Gogh Müzesi, Hollanda koleksiyonlarında yer alan başyapıtlar aracılığıyla Empresyonizmin ülkemizde nasıl karşılandığını gösteriyor. Bu şekilde Empresyonizm’in 150. yılını kendi tarzımızla kutluyoruz,” dedi.

‘Vive l’impressionnisme! Hollanda Koleksiyonlarından Başyapıtlar’ 11 Ekim 2024 – 26 Ocak 2025 tarihleri arasında Amsterdam’daki Van Gogh Müzesi ‘nde sergilenecek.

Kaynak: euronews

İlginizi Çekebilir

Silahlı saldırıya uğrayan Serhat Akın Türkiye’yi terk ediyor
Diyarbakır ve Batman’ın ardından Van’da da eylem ve etkinlikler yasaklandı

Öne Çıkanlar