Amerika’dan İsrail’e Gazze çağrısı: Felaket koşulları acilen değişmeli

DünyaGündem

🔴 ABD Büyükelçisi Greenfield Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) yaptığı açıklamada, İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’nde “felaket koşulları” acilen ele alması ve yardım teslimatlarını sağlayarak “acıların derinleşmesini” durdurması gerektiğini belirtti.

İsrail’in en büyük müttefiki Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) yaptığı açıklamada, İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’nde “felaket koşulları” acilen ele alması ve yardım teslimatlarını sağlayarak “acıların derinleşmesini” durdurması gerektiğini belirtti.

Gazze’nin güney ve orta kesimlerindeki insani koşullara ilişkin raporlara atıfta bulunan Thomas-Greenfield, “Bu feci koşullar aylar öncesinden tahmin edilmesine rağmen hâlâ ele alınmadı. Bu durum değişmeli, hem de hemen. İsrail’e bu konuda acil adımlar atması çağrısında bulunuyoruz,” ifadelerini dile getirdi.

15 üyeli Güvenlik Konseyi, Filistinli örgüt Hamas’ın İsrail’in güneyine düzenlediği ölümcül saldırının Gazze’de savaşı başlatmasından bir yıl sonra insani kriz için toplandı.

İsrail o zamandan bu yana yerleşim bölgesinin büyük bir kısmını yerle bir etti ve 2.3 milyonluk nüfusun neredeyse tamamı yerinden edildi.

İsrail, Hamas militanlarının 7 Ekim 2023’te yaklaşık 1200 kişiyi öldürdüğünü söylerken, Gazze’deki sağlık yetkilileri İsrail’in misillemesi sırasında şimdiye kadar yaklaşık 42.000 kişinin öldüğünü belirtiyor.

Thomas-Greenfield ayrıca İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki sivillerin yeniden tahliye edilmesi yönündeki yaptığı emire de değinerek, yeniden inşa etmek üzere Gazze halkının bölgelerine geri dönebilmeleri gerektiğini söyledi.

“Gazze Şeridi’nde, Gazze topraklarını küçültecek herhangi bir eylem de dahil olmak üzere, demografik ya da bölgesel bir değişiklik yaşanmamalıdır,” dedi.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’nun (UNRWA) başkanı Philippe Lazzarini ise Güvenlik Konseyi’ne, “Yüz binlerce insan bir kez daha yaşam koşullarının dayanılmaz olduğu güneye göç etmeye zorlanıyor. Gazzeliler bir kez daha insan eliyle yaratılan bir kıtlığın eşiğinde bulunuyor,” dedi.

İsrail BM Büyükelçisi: İnsani yardımlara kısıtlanma uygulanmıyor

BM uzun süredir savaş sırasında Gazze’ye yardım sokmanın ve dağıtmanın önündeki engellerden şikayet ediyor.

Reuters haber ajansının geçen hafta bildirdiğine göre Gazze’ye gıda sevkiyatı son haftalarda keskin bir düşüş gösterdi. İsrailli yetkililer bazı insani yardımlara yeni bir gümrük kuralı getirdi. Bununla birlikte işletmeler tarafından organize edilen yardım teslimatları azalma gösteriyor.

Thomas-Greenfield, “Yardımların ulaştırılmasının önünde daha fazla değil, daha az engel görmemiz gerekiyor,” dedi.

İsrail’in BM Büyükelçisi Danny Danon ise ülkesini savunarak, “İsrail insani yardım konusunda hiçbir kısıtlama uygulamamaktadır. İnsani yardım koordinasyonu için yapılan tüm taleplerin yüzde 82’si onaylanmış ve uygulanmıştır,” dedi.

Danon ayrıca Hamas’ı Gazze’de yardıma ihtiyacı olanlardan, bu yardımları kaçırmakla suçladı.

İngiltere’nin BM Büyükelçisi Barbara Woodward da konseye seslenirken, İsrail’in sivil kayıpları önlemek ve BM ile yardım gruplarının Gazze’de güvenli ve etkin bir şekilde faaliyet gösterebilmesini sağlamak için “çok daha fazlasını yapması gerektiğini” söyledi.

Fransa’nın BM Büyükelçisi Nicolas de Riviere, “İnsani yardımın ulaştırılması engelleniyor ve insani yardım çalışanları sürekli tehdit altında,” dedi.

Çoğu UNRWA personeli olmak üzere şu ana dek 300’den fazla insani yardım çalışanı öldürüldü.

İsrail ile Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas arasındaki çatışmalar birinci yılını geride bıraktı.

İsrail sınırını aşıp baskın yapan Hamas militanları, 7 Ekim 2023’te düzenledikleri saldırıda çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve 250 kadar kişiyi de rehin aldı. Bu rehinelerin yaklaşık yarısı, Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sırasında İsrail tarafından tutulan Filistinli mahkumlarla takas edilerek serbest bırakıldı.

İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) derhal ateşkes ilan edilmesini öngören kararına rağmen Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarını ve sivil katliamlarını sürdürürken, uluslararası kınamalarla karşı karşıya kaldı.

Gazze’deki sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim’den beri İsrail’in Gazze’de düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 42.000’e yakın Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 85.000’den fazla kişi de yaralandı.

Harabeye dönüşen Gazze’nin pek çok bölgesinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hala çok zor.

Güney Afrika’nın açtığı bir dava kapsamında İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımla suçlanıyor.

Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs tarihinde işgal edilmeden önce bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurmasına hükmetmişti.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

Scholz: Almanya İsrail’e daha fazla silah gönderecek
Erbil: Goran hükümetten çekildi

Öne Çıkanlar