Meta, Moldova’da seçimler öncesinde sahte hesapları kaldırıyor

GündemMedya
🔴 Meta’dan yapılan açıklamada Moldova’da 20 Ekim’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimler öncesinde Rusça konuşan kişileri hedef alan bir ağa dahil olan hesapların kaldırıldığı duyuruldu.

Coğrafi olarak Romanya ve Ukrayna arasında yer alan eski bir Sovyet devleti olan Moldova’daki yetkililer, cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte şekilde düzenlenen Avrupa Birliği (AB) üyeliği referandumunda “hayır” oyu kullanmaları için seçmenlere para ödeme girişimiyle bağlantılı düzinelerce Telegram kanalını ve sohbet botunu engellediklerini bildirdi.

Moldova’da Avrupa yanlısı Cumhurbaşkanı Maia Sandu seçimlerde ikinci kez aday olurken, 27 üyeli AB bloğuna katılma referandumunu politikalarının temel taşı olarak nitelendirdi.

En bilinen sosyal medya platformları Facebook ve Instagram’ın bağlı olduğu şirket, sahte Meta hesaplarının Sandu’ya, AB yanlısı politikacılara ve Moldova ile Romanya arasındaki yakın bağlara yönelik eleştiriler yayınladığını ve Moldova’daki Rusya yanlısı partileri desteklediğini ifade etti.

Şirket, operasyonun Meta’ya ait Facebook ve Instagram’ın yanı sıra Telegram, OK.ru ve TikTok da dahil olmak üzere çok sayıda internet hizmetinde varlık gösteren bağımsız kuruluşlar gibi davranan yaklaşık bir düzine sahte hesabın “Rusça haber” adı altında faaliyet gösterdiğini söyledi.

Meta, “koordineli gerçek dışı davranış politikasını” ihlal ettiği gerekçesiyle yedi Facebook hesabını, 23 sayfayı, bir grubu ve Instagram’daki 20 hesabı kaldırdığını açıkladı.

Meta, yaklaşık 4.200 hesabın 23 sayfadan birini veya daha fazlasını takip ettiğini ve yaklaşık 335.000 hesabın Instagram hesaplarından birini veya daha fazlasını takip ettiğini bildirdi.

Moldova’nın başkenti Kişinev’de Ulusal Soruşturma Müfettişliği, popüler mesajlaşma uygulaması Telegram’ın 15 kanalını ve seçmenlere para teklif eden 95 sohbet botunun engellediğini açıkladı.

Bu kullanıcılara kanalların siyasi parti finansmanına ilişkin “yerel yasaları ihlal ettiği” bildirildi.

Bu hesapların kaçak işadamı Ilan Shor’un destekçilerine ait olduğu tespit edildi. Bu destekçiler, Shor’un adını taşıyan yasaklı partinin ya da Moskova’daki sürgün üssünden onun yerine kurduğu “Victory(Zafer)” seçim bloğunun üyeleri olarak biliniyor.

Moldova polisi Perşembe günü yaptığı açıklamada seçimlere hile karıştırıldığına dair yürütülen cezai soruşturma kapsamında Shor ile bağlantılı kişilerin evlerinde arama yaptıklarını söyledi. Polis, oylamayı rayından çıkarmak için bir Rus bankasındaki hesaplar aracılığıyla on binlerce seçmene ödeme yapıldığını söyledi.

Shor, 2014 yılında Moldova bankalarından 1 milyar doların kaybolmasıyla bağlantılı olarak geçen yıl gıyabında 15 yıl hapse mahkum edildi. Shor, seçmenlere rüşvet vermeye çalıştığı iddialarını ise reddediyor.

Seçimlerde ikinci kez aday olan Moldova Cumhurbaşkanı Sandu, Rusya’yı Moldova hükümetini devirmeye çalışmakla suçlarken, Moskova da onu “Rus düşmanlığını körüklemekle” suçluyor.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

Ali Babacan yeniden DEVA Genel Başkanı seçildi
IŞİD Deyrizor’da saldırdı: 1’i general 4 Suriye askeri öldü

Öne Çıkanlar