Haber / İzlenim: Kübalıların Amerika’ya ölümcül yolculukları 

DünyaGündem

Dünya çapında savaş, ekonomik kriz, doğal felaketler ve rejimlerin anti-demokratik, baskıcı uygulamalarından dolayı milyonlarca insan göç ediyor. Bir çoğu çıktığı yolculukta o çok istediği durağa ulaşamıyor.  Göç yollarında yaşamını yitiriyor veya bir denizin sularına gömülüyor. Günde kaç kişinin göç yollarının da yaşamını yitirdiği bugün o gelişmiş iletişim tekniğe rağmen bilinmiyor.  Sosyalist Küba’dan da Amerika’ya göç aralıksız sürüyor.  Ancak bu tıpkı Ege ve Akdeniz’de olduğu gibi büyük kayıplar pahasına oluyor.   

Reuters’ten  Dave Sherwood haber/İzleniminde Küba’dan Amerika’ya gitmek isteyenlerin acı dolusu hikayesini yazmış: 

‘’Kübalı anne Mayra Ruiz, her gün uyandığında tek oğlu Maiquel Gonzalez’den haber alabileceği günü merak ediyor.

Gonzalez  Aralık 2022’de ev yapımı bir tekneyle Florida’ya kaçan 28 arkadaşı ve ailesiyle birlikte iz bırakmadan ortadan kayboldu. Amerika Birleşik Devletleri’nin göç kurallarını sıkılaştırmak üzere olduğuna dair işaretler arasında, kriz içindeki Karayip adasından kaçmak için çılgınca çabalıyorlardı.

Ruiz, yaklaşık iki yıldır oğlundan herhangi bir işaret alma özlemiyle belirsizlik içinde yaşıyor.

“İyi haberlerimiz olmadı ama kötü haberlerimiz de olmadı,” dedi Küba’nın merkezindeki Santa Clara şehrinde yaşayan 61 yaşındaki adam. “Annemin kalbi bana onun hayatta olduğunu söylüyor… ama ondan haber alamamak işkence.”

Annesi, şimdi 28 yaşında olacak olan Gonzalez’in Küba gençliğinin tipik bir örneği olduğunu söyledi: Müziği ve dansı severdi ve motosiklet taksisi kullanırdı. Ama aynı zamanda bir araba ve annesi ve babası için daha iyi bir ev hayal ediyordu.

Nikaragua’ya uçmak ve ardından kuzeye ABD sınırına gitmek için yaklaşık 5.000 dolarlık bir fiyatı karşılayamayacağını biliyordu. Bu aslında birçok Kübalının tercih ettiği göç rotası değil.  Bu yüzden Florida Boğazı’nı ev yapımı bir tekneyle 200 dolardan az bir fiyata  geçme fırsatı ortaya çıktığında hemen değerlendirdi.

Fiyat uygundu. Mesafe, 90 milden biraz daha fazla, çok daha kısa. Ancak risk hesaplanamazdı.

BM’ye göre, Küba ile ABD’nin Florida eyaleti arasındaki boğaz, güçlü akıntılar, tehlikeli hava koşulları ve köpekbalıklarıyla dolu  olması dolayısıyla küresel ölçekte en tehlikeli beş göçmen geçişi arasında sayılıyor.

Reuters, o teknede kaybolanların 40’tan fazla arkadaşı ve ailesiyle görüştü. Görüşmeler, potansiyel göçmenlerin yaşam-ölüm yolculuğuna çıkmadan önce yaptıkları karmaşık hesaplamalara ışık tutuyor. Ayrıca bazı ailelerin kaybolmalarından dolayı nasıl kalıcı yaralar aldıklarını da gösteriyor. 

BM’nin Kayıp Göçmenler Projesi, 2014’ten bu yana rota üzerinde 626 kişinin öldüğünü söylüyor; ancak bölge hükümetleri tarafından hiçbir zaman araştırılmayan ve BM tarafından da kayıt altına alınmayan bu gibi vakalar, denizde kaybolanların sayısının resmi rakamları çok aşabileceğini düşündürüyor.

Reuters’a konuşan bazı aile üyeleri ve komşuları, Kamala Harris ile Donald Trump’ın 5 Kasım seçimleri öncesinde göç politikasını tartıştıkları sırada yeni bir göç dalgasına hazırlık yapıldığını, bu durumun potansiyel göçmenler arasında ABD’nin giriş şartlarını tekrar sıkılaştırabileceği korkusu yarattığını söyledi.

BM projesi, 13 Eylül’e kadar geleneksel Karayip göç rotaları boyunca ölü veya kayıp göçmen sayısında yaklaşık %20’lik bir artış kaydetti.

BM projesi, 29 kişinin kaybolduğu tekneyi “görünmez” bir gemi enkazı olarak sınıflandırıyor; bu bir geminin kaybolduğu bildiriliyor, gemidekiler kayboluyor yetkililer, ne medya ya ne de yakınları onlara ne olduğunu kesin olarak söyleyemiyor.

Bu durum, Akdeniz ve Batı Afrika kıyıları gibi dünyanın diğer mülteci merkezlerinde de yankılanıyor.

Reuters, kayıp teknenin isimlerini, doğum tarihlerini, kesin yerini ve hareket tarihini ABD, Küba ve yakınlardaki Bahamalar’daki göçmenlik yetkililerine iletti. Ne ABD ne de Bahama yetkililerinin nerede olduklarına dair bir bilgisi vardı ve hiçbir hükümet teknenin kaybolmasıyla ilgili kapsamlı bir soruşturma yürütmemişti.

Teknenin kaybolduğu küçük çiftlik kasabası Palma Sola civarındaki yerel yetkililer, teknenin kaybolmasından bir hafta sonra arama yaptı ancak hiçbir şey bulamadı.

“Sadece bir kişi değildi, çok büyüktü,” dedi Ruiz, oğlunun kaybolduğu yerden sadece bir mil kadar uzaktaki bir çiftlik evinde verdiği röportajda gözyaşları içinde:”Bu acımasızca, ancak hükümetler bize cevap vermiyor.”

BM uzmanları, 2022’nin Karayipler bölgesindeki göçmenler için özellikle kötü bir yıl olduğunu, kayıtlara geçen en ölümcül yıl olduğunu söylüyor.

Biden yönetiminin 2023 yılında şartlı tahliye politikasını uygulamaya koymaya hazırlandığı sırada, ABD’nin kara ve deniz yoluyla yasadışı göçe yönelik operasyon başlatacağı haberi Küba’da yayılıyordu.

Bu yeni politika, Kübalıların yanı sıra Nikaragua, Haiti ve Venezuela’dan gelenlerin de belirli gereklilikleri karşılamaları halinde ABD’ye yasal olarak girmelerine izin verdi. Ancak, Florida Boğazı’nın ötesinde de dahil olmak üzere daha güçlü bir uygulama ile bir araya geldi ve bu da baskı başlamadan önce Küba’dan ayrılmak için bir aceleye neden oldu.

Kampanya platformunun önemli bir parçası olarak göçmen karşıtı politikaları öne süren Trump, Biden şartlı tahliye programını ortadan kaldıracağını söyledi. Girişim, ABD sponsorlu yüz binlerce göçmenin ülkeye yasal olarak girmesine izin verdi.

BM, ABD seçimleri veya göç politikası hakkında yorum yapmayı reddetti. BM’nin Kayıp Göçmenler projesinin bölgesel gözlemcisi Edwin Viales, Reuters’a göçmen ölümlerinin genellikle “insanları düzensiz göç etmeye zorlayan kısıtlayıcı politikaların” sonucu olduğunu söyledi.

2022’nin sonlarında yola çıkmaya hazırlanırken, küresel salgının tetiklediği derin bir durgunluğun yanı sıra Trump’ın Küba’daki birçok kişi için hayatı zorlaştıran daha agresif ABD yaptırımlarının ardından gıda, ilaç ve yakıt kıtlığı kötüleşiyordu. Çaresizlik başlamıştı.

“Zaman geçiyordu,” dedi kayıp teknede hem erkek hem de kız kardeşini kaybeden 36 yaşındaki Kastia Rodriguez: “Gitmeselerdi geri gönderileceklerdi.”

Kayıpların çoğunun evi olan, ücra ve yoksulluk içindeki Palma Sola’dan yola çıkmak, Küba kıyılarından yakınlardaki Florida Keys’e en kısa ve en ucuz rotayı sağlıyordu.

Grubun ev yapımı teknesi veya “balsa”, bir kazanan gibi görünüyordu, yeğeni mürettebatta olan deneyimli bir yerel balıkçı olan Carlos Raul Reyes söyledi. Yaklaşık 9 metre uzunluğunda olduğunu, her iki tarafında 16 yüzdürme tankı – yeniden kullanılmış gaz bidonları ve güç için bir otobüs motoru bulunan sağlam ahşap tahtalardan inşa edildiğini söyledi.

 

Ancak talihsizlik erken geldi, dedi. Karanlığın örtüsü altında yola çıkan mürettebat, unutulmuş bir şişe motor yağı için geri dönmek zorunda kaldı ve bu onlara bir güne mal oldu. 

Bir fırtına yaklaşıyordu. Rüzgar daha elverişli değildi,  güneyden kuzeye doğru yöneldi, 10 feet veya daha fazla yükseklikte dalgalar köpürttü, şiddetli yağmur tabakaları yağdı ve alışılmadık derecede acı bir soğuk hava vardı. 

“Eğer geri dönmeselerdi, kesinlikle başaracaklardı,” dedi Reyes.  Daha sonra cesetlerini aradığında sadece tanıdık kıyafetler ve mürettebatın ayrılmadan önce kamp yaptığı yerde dökülmüş pirinç buldu. 

26 Aralık 2022’de ekipten biri cep telefonuyla evini arayarak memleketindeki ailesine iyi olduklarını bildirdi.

Bunlardan bir daha haber alınamadı.

Aile üyeleri, teknenin ilk hareketinden yaklaşık bir hafta sonra kaygının paniğe dönüştüğünü hatırlıyor.

6 Ocak 2023’te, teknenin ayrılmasından iki haftadan kısa bir süre sonra, aile yakınlardaki Marti kasabasındaki polise haber verdi. Aile üyeleri, yerel yetkililer ve yerel balıkçılar tarafından yapılan aramada hiçbir şey bulunamadığını söyledi.

Küba Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, kayıplar arasında kardeşi ve kız kardeşi de bulunan Kastia Rodriguez’e, Bahamalar’dan charter uçaklarıyla Havana’ya geri dönen göçmenlere dikkat etmesini tavsiye etti. Bahamalar’da çok sayıda göçmen gözaltına alınmıştı.

Kardeşleri hiç ortaya çıkmadı.

İlerleyen aylarda ABD’den gelen gizemli telefon görüşmelerinin yanı sıra, Fort Lauderdale yakınlarında bir teknede gençlerden birinin görüldüğüne dair haberler de duyuldu; daha sonra bu iddialar geri çekildi.

Birçok arkadaş ve aile, göçmenlerin ABD’de veya Bahamalar’da tutuklandığına inanıyor.

Ama bazıları artık istemeye istemeye de olsa sevdiklerinin boğulmuş olabileceğini kabul ediyor.

“Hava kötüydü ve okyanus bir hain. Belki gemileri battı ama kanıt nerede?” dedi, tek oğlu tekneyle birlikte kaybolan 69 yaşındaki Luis del Sol Vasquez.

Palma Sola’da ise teknenin kaybolmasıyla birlikte kasabadaki bazı çocuklar anne ve babasız kalmış, birbirine sıkı sıkıya bağlı topluluk perişan olmuştu.

56 yaşındaki Marbelia Estrada, teknede iki çocuğunu, yetişkin bir oğlunu ve kızını kaybetti. Her ikisinin de kendi çocukları vardı. Kızı, kocasının aileyi geçindirmek için para kazanmak amacıyla başka bir rustik tekneyle Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmesinin ardından iki çocuğunu ebeveynsiz bıraktı. Her iki çocuk da şu anda büyükanneleri Sosa’nın bakımı altında. Hepsi travmatize olmuş durumda, dedi.

“Onları bir psikoloğa götürmek zorunda kaldık,” dedi Estrada Reuters’a. “5 yaşındaki çocuk sık sık, Papa ne zaman eve gelecek diye soruyor. Bazen yemek yemiyor; çok üzülüyor.”

Florida Boğazı’nda devriye gezen ve kaçak göçmenleri ülkelerine yasadışı yollardan geçmeye çalışırken geri gönderen ABD Sahil Güvenlik Birimi, Reuters’a yaptığı açıklamada, teknedeki mürettebatın listesini inceledikten sonra “bu göçmen yolculuğuna benzer bir vaka bulunmadığını” söyledi.

Ne ABD Gümrük ve Sınır Devriyesi (CBP) ne de ABD Gümrük ve Göçmenlik Uygulama Teşkilatı’nın (ICE) bu vakayla ilgili herhangi bir kaydı bulunmuyor.

Bahamalar’ın en üst düzey göç yetkilisi William Pratt, Reuters’a gönderdiği e-postada, “Verdiğiniz isimlerin hiçbiri Tutuklu Yönetim Sistemimizde yer almıyor” dedi.

2020’den bu yana bir milyondan fazla Kübalı adayı terk etti, bu nüfusun yaklaşık onda birini oluşturuyor. Demograflar, bu göçün savaş dışında çok az benzerinin olduğunu söylüyor.

Özellikle Kasım ayındaki seçimleri kim kazanırsa kazansın, ABD’nin yasadışı göçü daha da kısıtlamaya yönelik yeni bir hamlesinin ufukta görünmesiyle birlikte, bu durumun yavaşlayacağına dair çok az işaret var.

Uzun zamandır ABD yaptırımlarının ekonomisini çökerttiğini ve göçü artırdığını düşünen Küba hükümeti, bu durumu not ediyor.

Devlet tarafından işletilen medya kuruluşu Granma’nın Eylül ayı sonlarında yayınladığı bir habere göre, “Göç meselesi, son 25 yıldır hiç olmadığı kadar, mevcut ABD seçim kampanyasının kilit noktası haline geldi.”

“Bu durum, seçimlerden önce ABD topraklarına daha hızlı ulaşmaya çalışacak potansiyel göçmenler için alarm zilleri çalıyor… ve birçok durumda düzensiz göç hareketlerine başvuruyorlar.”

Aralık 2022’de ABD’ye giden bir balsa teknesinde kendi gemisinin enkazından kurtulan yakındaki sahil kasabası Coralillo’dan Alain Molina, adanın komünistlerin yönettiği ekonomisinin çökmesiyle birlikte böyle bir göç dalgasının daha yakın olduğuna inandığını söyledi.

“İnsanlar şimdiden hazırlıklarını yapıyor. Herkes bundan bahsediyor,” dedi Molina. Kendisine daha önce bir teknede yer teklif edildiğini, ancak reddettiğini söyledi.

“Her an yeniden başlayabilir.”

/Reuters/

İlginizi Çekebilir

NATO’nun yıllık nükleer tatbikatı başlıyor
”Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli Sempozyumu’ kültürel fetif çabasıdır”

Öne Çıkanlar