Kudüs Güçleri Genel Komutanı İsmail Kaani ortaya çıktı

DünyaGündem
🔴 Günlerdir hakkında çeşitli spekülasyonlar olan İran devrim Muhafızları Kudüs Güçleri Komutanı İsmail Kaani, Beyrut’ta Nasarllah ile birlikte öldürülen İranlı komutan Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan’ın cenazesinde görüntülendi.

Günlerdir kendisinden haber alınmayan Kudüs Güçleri Genel Komutanı İslamil Kaani, Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan’ın cenazesinde görüntülendi.

İsrail’in 27 Eylül Cuma günü Lübnan’ın başkenti Beyrut’a düzenlediği ve Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın öldürüldüğü saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu bünyesinde görevli komutan Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan da  hayatını kaybetmişti.

Mehr Haber Ajansı’nın haberinde, Muhafızları Kudüs Güçleri Komutanı İsmail Kaani’nin Tahran Mehr Abed Havaalanı’na ulaşan Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan’ın cenazesinin karşılandığı törende görüntülendi. 

Ne olmuştu?

Kaani hakkında çeşitli iddialar öne sürülmüştü. Kimi iddialara göre Nasarallah’ın ölümünden sonra yerine halef seçilen Haşim Safiyuddin’in 4 Ekim’de öldürüldüğü İsrail bombardımanında Kaani’nin de öldüğü öne sürülmüştü.

Middle East Eye ise İran Devrim Muhafızları’nın 10 yetkilisinin verdiği bilgiye dayandırdığı haberinde, Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani’nin  ‘ihanet’ suçlamasıyla Tahran’da gözetim altına alındığını iddia etmişti.

Gazete, İsrail’in temmuz ayında Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’ye düzenlediği suikastla başlayan ve Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah’ı da öldürmesinin ardından İran’ın başkenti Tahran’da haini aradığı ve olası şüphelilerden birinin de Kaani olduğunu kaydetti.

Söz konusu yetkililer, Kaani’nin 4 Ekim’de üst düzey Hizbullah Komutanı Haşim Safiyuddin’in İsrail tarafından Beyrut’un güneyindeki Dahiye’de öldürülmesinin ardından Tahran’a çağrıldığını ve bizzat Dini Lider Ali Hamaney’in emriyle gözetim altına alındığını söyledi.

Nasrallah’ı ele verdi şüphesi

Yetkililer, Kaani’nin doğrudan Hamaney’e bilgi veren bir heyet tarafından sorgulandığını aktardı. İsrail’in 4 Ekim’de Haşim Safiyuddin’i öldürdüğü bombardımanda Kaani’nin de öldüğü öne sürülmüştü.

Suikasttan beri Kaani ile DMO arasındaki irtibatın koptuğu da öne sürülürken MEE’ye konuşan DMO yetkilileri, Kaani’nin suikast sonrası Tahran’a döndüğünü ifade etti.

Kaani, kısa bir süre kala toplantıya katılmaktan vazgeçti

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, 27 Eylül’deki Nasrallah suikastının ardından Dahiye’ye gönderilen Kaani, burada Safiyuddin ile koordine olarak örgütün Şura Meclisi toplantısını organize etti. Safiyuddin tarafından bizzat toplantıda olması istenen Kaani, kısa bir süre kala toplantıya katılmaktan vazgeçtiğini bildirerek irtibatı kopardı.

İhanet suçlamasıyla kimsenin bilmediği bir yerde gözetim altına alındı

Yetkililere göre, suikastın ardından Tahran’a dönen Kudüs Gücü Komutanı’nın, Hamaney’in talimatıyla ve ihanet suçlamasıyla kimsenin bilmediği bir yerde gözetim altına alındığı iddia edildi.

Sorgulama sırasında kalp krizi geçirdi

Sky News ise Kaani’nin sorgulama sırasında kalp krizi geçirdiğini öne sürdü. Kaani, ABD tarafından 2020 yılında Irak’ın başkenti Bağdat’ta öldürülen eski DMO Komutanı Kasım Süleymani’nin yerine geçmişti.

Öte yandan, Kaani’nin akıbeti hakkında tartışmalar devam ederken DMO tarafından yapılan açıklamada, 4 Ekim’deki saldırıda öldürüldüğü iddiaları yalanlanarak Kaani’ye hizmetlerinden dolayı kendisine Hamaney tarafından “Fetih Nişanı” verileceğini duyurdu.

İsmail Kaani kimdir?

67 yaşındaki Kaani, İran’ın kuzeydoğusundaki Meşhed’de doğdu.

Kaani, 1980’lerdeki İran-Irak savaşında Devrim Muhafızları adına savaştı ve Süleymani ile de burada tanıştı.

1997’de Devrim Muhafızları’nın denizaşırı kolu olan Kudüs Gücü’nün komutan yardımcısı oldu.

Kaani, 2020 yılında dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın emriyle Bağdat Uluslararası Havalimanı yakınında bir drone saldırısıyla öldürülen Kasım Süleymani’nin yerine geçti.

/rûdaw/

İlginizi Çekebilir

Yerlikaya: Diyarbakır mitingi öncesi 36 ilde 269 kişi gözaltına alındı
Yargıtay, Ağar ve arkadaşlarını Susurluk-JİTEM davasından akladı

Öne Çıkanlar