Açık Radyo’nun karasal yayını bugün kesildi

GündemMedya
🔴RTÜK tarafından yayın lisansı iptal edilen Açık Radyo, bugün karasal yayınını noktaladı ve durumu bilgilendirmesini ‘Necefli Maşrapa’ görseli ile paylaştı.
 
DEM Partili Necdet İpekyüz ise durumu, ‘Basın özgürlüğüne ölçüsüz müdahale’ olarak tanımladı.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından yayın lisansı iptal edilen Açık Radyo’nun karasal yayını bugün kesildi.

Açık Radyo’nun sanal medyadan yaptığı açıklamada, karasal yayınının bugün saat 13.00 itibarıyla kesileceği kaydedildi. Açık Radyo’dan yapılan çağrıda bugün saat 17.30’da konuya ilişkin radyonun Tophane’de bulunan binası önünde açıklama yapılacağı belirtildi.

Necefli Maşrapa görüntüsü ile yayının kesileceği bilgisini paylaşan Açık Radyo ‘Gelişmeler için bizi takip etmeye devam edin’ notuyla birlikte, TRT yayınında aksaklık yaşandıkça beliren görüntü olan Necefli Maşrapa’yı kullanarak tekrar geri döneceklerine işaret ettiler .

‘Sansüre maruz kalmamak demokratik toplum kuralıdır’

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) kontenjanında Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Necdet İpekyüz, RTÜK’ün lisans iptali oylamasından karşı oy kullanma gerekçesi için, “Açık RD’ çağrı işaretli medya hizmet sağlayıcı kuruluşun yayınlarını sonlandıracak lisans iptali kararı verilmesi, adil ve ölçülü değildir. Bu nedenle yayıncı kuruluşun, ilk kez karşılaştığı bir yaptırım konusunda güçlük yaşaması ve Kurul toplantısından önce,  ‘teknik sorun’ ve yaptırımı uygulama iradesini beyan etmesine karşın, bu konunun dikkate alınıp değerlendirme yapılmadan yayın lisansının iptali kararı, adil ve orantılı değildir” dedi.

Sansür ve otosansüre dikkat çeken İpekyüz, “Basın mensuplarının güvenilir bir biçimde meslek hayatlarını sürdürebilmesi ve sansür ya da otosansüre maruz kalmadan yayın/yayım hayatlarına devam edebilmesi, demokratik bir toplumun olmazsa olmaz kuralıdır. Aynı zamanda hükümetler ile düzenleyici ve denetleyici otoritelerin de bu noktada aynı paydada buluşması, bu hakların hem yayıncılar hem de vatandaşlar adına korunması gerekmektedir. Böylelikle RTÜK’ten yayın kuruluşlarının ve habercilerin yanında olması, onların haklarını gözetmesi ve ifade özgürlüğünün sağlanabilmesi için gerekli olan alanın sağlanması çabasını göstermesi beklenmektedir” ifadelerini kullandı.

‘Basın özgürlüğüne ölçüsüz müdahale’

İpekyüz devamla şunları kaydetti:

“Türkiye’deki çok sesliliğe darbe vuracağı göz önünde bulundurularak, ilk tebligat ile ‘iyi niyet’li bir şekilde hareket ederek kanuna karşı gelmeyen, yaklaşık 30 yıldır yayın hayatını sürdüren bir yayıncının yayınlarına son vererek bu çabanın gösterilmeyeceğinin hatırlatılması gerekmektedir. Dolayısıyla; Açık RD çağrı işaretli medya hizmet sağlayıcı kuruluşun, Üst Kurul yaptırımlarından birini yerine getirip, diğerini yerine getirmemesine ilişkin hususta da; kuruluşun teknik yetersizlik nedeniyle ikinci yaptırımın uygulanamadığına dair beyanı ile yaptırımın ilk aşaması olan idari para cezası kısmının uygulandığının dikkate alınması ve yayıncı kuruluş lehine bir tutum sergilenmesi, demokratik toplumlarda basın/ifade özgürlüğünün sağlanması amacına daha uygun düşecektir. Bu nedenlerle, basın ve ifade özgürlüğüne ölçüsüz bir müdahale içeren karara karşı oy kullandım.”

Ne olmuştu?

RTÜK 22 Mayıs’taki Üst Kurul toplantısında, Açık Radyo’da yayınlanan Açık Gazete’nin 24 Nisan tarihli programında yayına katılan konuğun “… Ermeni, yani Osmanlı topraklarında gerçekleşen tehcir ve katliamların, soykırım olarak adlandırılan katliamların 109. Yıldönümü, sene-i devriyesi. Bu yıl da yasaklandı biliyorsunuz Ermeni soykırım anması” ifadeleri nedeniyle, idari para cezası ve programa da beş gün yayın durdurma cezası vermişti.

RTÜK, daha sonra “Ermeni soykırımı” ifadesi nedeniyle daha önce idari para cezası ve 5 kez yayın durdurma cezası verdiği Açık Radyo’nun lisansını, kararı uygulamadığı gerekçesiyle iptal etti.

/Yeni Yaşam Gazetesi/

İlginizi Çekebilir

SunExpress Beyrut ve Erbil seferlerini 17 Aralık’a kadar iptal etti
Erdoğan, Neçirvan Barzani’yle görüştü

Öne Çıkanlar