Küba’da ana elektrik şebekesi çöktü: 10 milyon insan elektriksiz kaldı

DünyaGündem

Küba’da ana enerji santralinin arızalanması sonucu 10 milyonluk nüfusa elektrik verilemedi. Ülke genelinde elektrik kesintisi yaşandı.

Enerji Bakanlığı, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, cuma günü saat 11:00 civarında elektrik şebekesinin çöktüğünü duyurdu.

Şebeke yetkilileri, elektriğin ne kadar sürede geri geleceğini bilmediklerini söyledi.

Adada aylardır süren elektrik kesintileri nedeniyle başbakan perşembe günü “enerji acil durumu” ilan etti.

Cuma günkü elektrik kesintisi, adanın en büyüğü olan Matanzas’taki Antonio Guiteras elektrik santralinin devre dışı kalmasının ardından yaşandı.

Başkan Miguel Díaz-Canel Bermúdez, durumun “mutlak önceliği” olduğunu söyledi.

Enerji Bakanlığı Elektrik Dağıtım Sorumlusu Lazara Guerra, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, elektrik dağıtım sürecinin henüz başlangıç ​​aşamasında olduğunu söyledi.

Ülkenin çeşitli bölgelerindeki elektrik santrallerinin faaliyete geçirilmesinde kullanılacak “bir miktar elektrik üretimi” olduğunu da sözlerine ekledi.

Yetkililer Cuma günü erken saatlerde tüm okulların ve gece kulüpleri de dahil olmak üzere zorunlu olmayan faaliyetlerin pazartesi gününe kadar kapatılacağını duyurmuştu.

Elektrik tedarikini güvence altına almak için zorunlu olmayan çalışanlara evde kalmaları çağrısı yapıldı ve hayati olmayan kamu hizmetleri askıya alındı.

Yerel medyaya göre, Kübalılara ayrıca yoğun saatlerde buzdolabı ve fırın gibi yüksek tüketimli aletleri kapatmaları çağrısı yapıldı.

Havana’nın merkezinde yaşayan 80 yaşındaki emekli Eloy Fon, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Bu çılgınlık” dedi.

“Bu, elektrik sistemimizin kırılganlığını gösteriyor… Rezervimiz yok, ülkeyi ayakta tutacak hiçbir şeyimiz yok, günübirlik yaşıyoruz.”

Dijital içerik üreticisi 47 yaşındaki Bárbara López, “Zaten iki gündür çalışamıyorum” dedi.

“47 yıldır gördüğüm en kötü durum,” dedi. “Şimdi gerçekten berbat ettiler… Elektriğimiz veya mobil verimiz yok.”

Başbakan Manuel Marrero, perşembe günü televizyonda yayınladığı mesajında, yaşanan elektrik kesintilerinden altyapının kötüleşmesini, yakıt sıkıntısını ve artan talebi sorumlu tuttu.

“En büyük etken yakıt sıkıntısı” dedi.

Ulusal Elektrik Sendikası (UNE) Başkanı Alfredo López Valdés de adanın zorlu bir enerji durumuyla karşı karşıya olduğunu, bunun başlıca nedeninin enerji kıtlığı olduğunu kabul etti.

Özellikle bu kadar yaygın olan uzun süreli elektrik kesintileri Küba’da her zaman gergin anlara neden olur.

Temmuz 2021’de ülkenin büyük bölümünde günlerce süren elektrik kesintilerinin ardından başlayan binlerce protestocu sokaklara dökülmüştü.

Sıcak buzdolapları ve dondurucularda ziyan olan değerli gıdaların yarattığı çaresizlik, adanın boğucu sıcağında günlerce klima ve tavan vantilatörü olmadan yaşayan vatandaşların durumuyla daha da kötüleşti.

Birçok binada musluklara su elektrikli pompalarla geliyor, dolayısıyla elektrik olmadığında su da olmuyor.

Ayrıca, pompalarda benzin olmaması insanların çalışamamasına veya arabalarını kullanarak temel sorunlarını çözememesine veya acil ihtiyaçlarını karşılayamamasına neden oluyor.

Küba Hükümeti, adadaki pek çok insanın, karşılaştıkları günlük sorunlar hakkında konuşmaktan korkmamaya başladığının giderek daha fazla farkına varıyor.

/BBC Word/

 

İlginizi Çekebilir

Lübnan’dan atılan İHA, Netanyahu’nun evinin olduğu bölgeye düştü
Behice Feride Demir:  Bizim Kürtler ve Han Kang

Öne Çıkanlar