İsrail’den Gazze ve Lübnan’a yeni saldırılar: 87 Filistinli hayatını kaybetti

DünyaGündem
🔴 İsrail, Cumartesi günü, Güney Beyrut’ta Hizbullah’ın silah tesisleri olduğunu iddia ettiği bir bölgeyi ve Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Lahiya kasabasını vurdu.
 
Sağlık görevlileri ve Hamas medyası, Beyt Lahiya’da çok katlı bir binaya düzenlenen saldırıda en az 87 kişinin hayatını kaybettiğini ve onlarca kişinin de yaralandığını bildirdi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, gece saatlerinde düzenlenen saldırıda çok sayıda kişinin enkaz altında kaldığını da aktardı.

Ayrıca, İsrail uçaklarının bu hafta öldüğü doğrulanan Hamas lideri Yahya Sinvar’ın fotoğrafının bulunduğu, “Hamas artık Gazze’yi yönetemeyecek” yazılı bildirileri de Güney Gazze boyunca bıraktığı öğrenildi.

Reuters haber ajansının ulaştığı kaynaklar, Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) 5 Kasım’da düzenlenecek başkanlık seçimleri yaklaşırken, İsrail’in, Hizbullah ve Hamas’ın yeniden toparlamasını engellemek için askeri faaliyetleri yoğunlaştırmaya çalıştığını belirtiyor.

Hastane elektriksiz kaldı, iki hasta öldü

Birleşmiş Milletler’in (BM) sağlık kuruluşu Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, X hesabından yaptığı paylaşımda, Beyt Lahiya’daki Endonezya Hastanesi’ne İsrail tarafından düzenlenen saldırıda da 40 hasta ve sağlık personelinin yaralandığını bildirdi.

Ghebreyesus, “Hastanenin jeneratörü vuruldu ve elektriksiz kaldı. Bunun sonucunda iki kritik hasta hayatını kaybetti,” dedi.

El-Avde Hastanesi’ne düzenlenen saldırıda da sağlık personelinin yaralandığını belirten WHO Başkanı, “Hastanelerin yakınlarındaki saldırılar, erişimi tehlikeye atarak hastaneleri hızla işlevsiz hale getirebilir,” ifadelerini kullandı.

İsrail, rakamların abartılı olduğunu iddia etti

Reuters’a konuşan İsrailli bir yetkili ise ordunun Gazze’nin kuzeyindeki can kayıplarıyla ilgili raporları kontrol ettiğini ve verilen yaralı ve ölü rakamlarının abartılı olduğunu iddia etti.

Yetkili duyurulan rakamların, kendi aldıkları bilgilerle uyuşmadığını ileri sürdü.

Güney Beyrut’ta yoğun duman bulutları

Cumartesi günü İsrail, Beyrut’un güney mahallelerinde de yoğun saldırılar düzenledi ve akşam saatlerinde şehrin üzerinde yoğun duman bulutları ortaya çıktı.

İsrail ordusu, bu saldırılarda Hizbullah’a ait bir dizi silah depolama tesisi ve bir istihbarat karargahı komuta merkezini hedef aldıklarını savundu.

İsrail, bölgedeki dört ayrı mahalle için tahliye emri çıkararak sakinleri bölgelerden 500 metre uzaklaşmaya çağırmıştı.

Ancak tanıkların ifadelerine göre tahliye uyarısı yapılmayan bölgelere yönelik saldırılar da düzenlendi.

İsrail’in yaklaşık üç hafta önce düzenli saldırılara başlamasından bu yana, bir zamanlar yoğun nüfuslu bir bölge olan Beyrut’un güney banliyölerinde on binlerce kişi yerinden edildi.

Söz konusu bölgelerde aynı zamanda Hizbullah’ın yeraltı tesisleri ve karargahlarının olduğu belirtiliyor. 27 Eylül’de güneydeki Dahiye kasabasına yönelik bir saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da öldürülmüştü.

Netanyahu ‘suikast girişimi’ dedi

Lübnan’daki son saldırılar, Hizbullah’ın cumartesi günü erken saatlerde İsrail’in kuzeyine roket fırlatmasının ardından geldi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun kuzeydeki Sezariye kasabasında yer alan konutuna da sabah saatlerinde insansız hava aracıyla (İHA) saldırı düzenlendiği öğrenilmişti. Saldırı sırasında Netanyahu’nun konutunda olmadığı anlaşılmıştı.

İlerleyen saatlerde Netanyahu bu saldırıyı, “Hizbullah tarafından bir suikast girişimi” olarak nitelendirmişti.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

İzlenim: Savaştan 50 yıl sonra Vietnam’ın dönüşü
İstanbul Barosu’nun yeni başkanı İbrahim Kaboğlu oldu

Öne Çıkanlar