30 yıllık tutsak Şakir Akkurt’un tahliyesi 6 ay ertelendi

🔴 Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Şakir Akkurt’un (53) tahliyesi İdare ve Gözlem Kurulu (İGK) tarafından ikinci kez 6 ay daha ertelendi.

 

1994 yılında  Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Awiskê Beldesi’nde gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Akkurt’a, yargılandığı Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde müebbet hapis cezası verildi. 1992 yılında iki kez gözaltına alınan Akkurt, ilk gözaltı sürecinde 33 gün, ikincisinde 11, üçüncüsünde ise (1994 yılındaki) 40 gün boyunca işkenceye maruz kaldı. 

 İNFAZ YAKMA TEHDİDİ

Şu an Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Akkurt, 24 Nisan’da cezasının infazını tamamladı. Ancak İdare ve Gözlem Kurulu kararıyla Akkurt’un tahliyesi “pişmanlık dayatmasını” kabul etmediği gerekçesiyle 6 ay ertelendi. 6 aylık erteleme süresi biten Akkurt’un tahliyesi 12 Ekim’de ikinci kez 6 ay süre ile ertelendi. Gerekçe olarak, Akkurt’un “PKK’yi terör örgütü” olarak görmemesi, “tarafsız” olarak adlandırılan koğuşlara gönderilme dayatmasını kabul etmemesi gösterildi. 

İkinci kez 6 aylık erteleme veren İdare ve Gözlem Kurulu’nun ayrıca Akkurt’u infazını yakmayla tehdit ettiği öğrenildi. 

 ’30 YILI AŞAN HUKUKSUZLUK’

 Anne Enise Akkurt (65), oğlunun maruz kaldığı uygulamalara tepki gösterdi.

Anne Akkurt, “Oğlum sürekli gözaltına alınıp işkenceye maruz kalıyordu. Sonrasında ise tutuklandı ve 30 yılı aşan bir hukuksuzluk hali var. Genç yaşımda başladığım cezaevi ziyaretlerinde yaşlandım. Babası yaşamını yitirdi. Bende onu görmeden , sarılıp, kokusunu koklamadan ölmek istemiyorum. Ayağımda sorun olduğu için 2 yıldan fazla bir süredir ziyaretine de gidemiyorum. Bırakılacağı günü 4 gözle bekliyorum. Oğlum 23 yaşında girdiği cezaevinde ihtiyar ve hasta birine dönüştü. Bırakılacağı günü sabırsızlıkla bekliyorduk ancak bırakmadılar” ifadelerini kullandı. 

 ‘BOYUN EĞERSE AFETMEM’

 Oğlunun yıllardır baskı ve zulümlere karşı büyük direndiğini ve hiçbir zaman geri adım atmadığını söyleyen anne Akkurt, “30 yıllını cezaevinde geçirmiş oğluma utanmadan pişmanlık dayatıyorlar. Ondan tarafsızlara geçmesini istemişler oda ret cevabı vermiş. 12 Ekim günü infazını engellemişler. 30 yıl boyunca direnmiş, onlara boyun eğmez.  Onlara karşı boyun eğerse ben onu affetmem. Zaten kabul etmez. Onlara gereken cevabı vermiş. Dün bizi aradığında yaşadığı hukuksuzluğu anlattı. Cezaevi idaresinin infazını yakmakla tehdit ettiğini de aktardı. Sadece oğluma değil, tüm siyasi tutuklular baskı ve zulüm altında. Ağır hasta tutuklular var. Hepsi benim oğlum gibi. Hepsi de bu zulme karşı direniyor. Onurlu bir yaşam için bunu yapıyorlar” diye belirtti. 

Cezaevlerinde yaşanan baskılara karşı yaşanan sessizliğin yeni baskıları getirdiğini kaydeden anne Akkurt, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.

 /Mezopotamya Ajansı-  Fethi Balaman /

İlginizi Çekebilir

ABD Savunma Bakanı Austin, Ukrayna’ya gitti
Söyleşi: Filistin Mücadele Anlatımları

Öne Çıkanlar