TikTok, yapay zeka projesini sabote eden stajyeri kovdu

GündemMedya

TikTok’un sahibi ByteDance, yapay zeka modellerinden birinin eğitimine “kötü niyetli şekilde müdahale ettiği” gerekçesiyle bir stajyerini işten çıkardığını duyurdu.

Ancak şirket, ismi açıklanmayan kişinin neden olduğu hasarın boyutuna ilişkin iddiaları ret etti.  Söylentilerin “bazı abartılar ve yanlışlıklar içerdiğini” söyledi.

Olayla ilgili haberlerin hafta sonu sosyal medyada yayılmasının ardından açıklama geldi.

Çinli teknoloji devinin Doubao ChatGPT benzeri üretken yapay zeka modeli, ülkenin en popüler yapay zeka sohbet robotu konumunda.

ByteDance yaptığı açıklamada, “Bu kişi reklam teknoloji ekibinde stajyerdi ve AI Lab ile ilgili hiçbir deneyimi yoktu” dedi.

Şirket, büyük dil AI modelleri de dahil olmak üzere ticari çevrimiçi operasyonlarının stajyerin eylemlerinden etkilenmediğini ekledi.

ByteDance ayrıca, olayın binlerce güçlü grafik işlem biriminden (GPU) oluşan bir yapay zeka eğitim sistemini bozarak 10 milyon dolardan fazla zarara yol açtığı yönündeki haberleri de yalanladı.

ByteDance, Ağustos ayında söz konusu kişiyi işten çıkarmanın yanı sıra, stajyerin üniversitesini ve endüstri kuruluşlarını da olay hakkında bilgilendirdiğini söyledi.

ByteDance, TikTok ve Çince versiyonu Douyin de dahil olmak üzere dünyanın en popüler sosyal medya uygulamalarından bazılarını işletiyor.

Uygulamalarının kullanıcılar için ne kadar çekici olduğu göz önüne alındığında, algoritma geliştirme konusunda bir lider olarak görülüyor.

Çin’deki ve dünyadaki pek çok rakibi gibi sosyal medya devi de yapay zekaya büyük yatırımlar yapıyor.

Şirket, bu teknolojiyi Doubao sohbet robotunun yanı sıra Jimeng adlı metinden videoya dönüştürme aracı da dahil olmak üzere birçok başka uygulamada kullanıyor.

 

/BBc News/

İlginizi Çekebilir

İmamoğlu’ndan Kaboğlu’na Anayasa tepkisi: Kötü bir başlangıç yaptı
Çin’in eski Dışişleri Bakanı neden ortadan kayboldu? 

Öne Çıkanlar