Hollanda: Oturma izni alan mülteciler BSN numarası alamadıkları için çalışamıyorlar

DünyaGündem
Hollanda’da oturma izni alan olan yaklaşık 18 bin mülteci ve iltica statüsü kazanmış kişiler, BSN (Burgerservicenummer) numarası verilmediği için bir işte çalışamıyor.

 Hollanda’da yasal olarak çalışma hakkı kazanan kişiler BSN numarası olmadan resmi işlemlerini gerçekleştiremiyor, iş bulamıyor ve bir yerde çalışamıyorlar. Bu durum mültecilerin topluma entegrasyonunu zorlaştırıyor ve ekonomik bağımsızlık kazanmalarını engelliyor.

 nos.nl haber sitesinde yer alan haberde Hollanda devlet bürokrasisinin bu alandaki yavaşlığının hem mültecileri hem de iş gücüne ihtiyaç duyan sektörleri olumsuz etkilediği belirtiliyor.

 Habere göre ülkede 2022 yılı başında BSN bekleme listesinde sadece 2 bin 330 kişi bulunuyordu. Ancak günümüzde bu rakam 18 bine ulaşmış durumda.  Haberde vatandaşlık hizmeti numarası (BSN) bekleyen yaklaşık 18 bin sığınmacının sadece iş bulmayla ilgili değil daha birçok sorunla da karşı kaldıklarına dikkat çekiliyor.

 Zira Hollanda’da BSN olmadan banka hesabı açmak veya sigorta kaydı yaptırmakta mümkün olmuyor.

Hollanda Belediyeler Birliği (VNG) sorunların farkında olduklarını ve insanların bazen BSN için altı aydan fazla beklemek zorunda kaldıklarını söylüyor.

Gouda’daki Merkezi Sığınmacıları Kabul Ajansı’nın (COA) lokasyon müdürü Ad Usman ise bekleme süresinin artık bir buçuk yıla çıktığını ve bunun da ciddi mağduriyetlere neden olduğuna dikkat çekiyor.

18 yaşındaki Muhammed Balalo da Gouda’da yaşıyor. Kendisi Suriyeli, dört aydır statü sahibi ve çalışmaya can atıyor. Hatta sığınmacı merkezinin karşısındaki restoranda çalışmak için teklif de almış Ancak vatandaşlık hizmet numarasını beklediği için Balalo artık günlerini bekleyerek ve egzersiz yaparak geçiriyor.

Balalo, “Bu o kadar kötü hissettiriyor ki, açıklayamıyorum” diyor. “Burada sadece oturmak istemiyorum. Haftanın 7 günü, günün 24 saati. Çalışmak istiyorum.” Balalo kazanabileceği parayla ailesine yardım etmek istiyor. O da ders çalışmayı hayal ediyor.

Suriyelinin restoranla yaptığı sözleşmeyi gösterebilmesi nedeniyle BSN başvurusu acilen işleme alınıyor. Ancak sonuca ulaşması hâlâ haftalar alıyor.

Muhammed Balalo Gouda’daki kabul yerinde 

Hollanda’da vatandaşlık hizmet numaralarının verilmesini düzenleyen beş belediye bulunmaktadır. Bu konuda yetkililer ve bunun için para alıyorlar.

İçişleri Bakanı Szabó geçtiğimiz günlerde Meclis’e yazdığı bir mektupta, İçişleri Bakanlığı’nın vatandaşlık hizmet numaralarını vermek için daha fazla yer olup olamayacağını ve bunun için para olup olmadığını araştırdığını söyledi.

‘İnanılmaz bir utanç’

NSC Milletvekili Boomsma kabinenin daha fazla harekete geçmesini talep ediyor. Mevcut bekleme listelerinin, sırf vergi geliri kaybı nedeniyle de olsa, “inanılmaz bir utanç” olduğunu düşünüyor.

İlginizi Çekebilir

Ukrayna, Kuzey Kore askerlerinin Rusya’da olduğu bir video yayınladı
Anket: Almanlar İsrail’e silah satışına karşı

Öne Çıkanlar