Kürdistan Seçimleri: En yüksek oyu alan kadın adaylar belli oldu

GündemKadın

🔴 Kürdistan Parlamento seçimlerinde kendi seçim bölgelerinde en çok oyu alan dört kadın aday, KYB ve KDP listeleri arasında eşit olarak bölündü. Kadın adaylardan en fazla oyu 13 binin üzerinde oy ile Erbil’de, en düşük oy ise 2 bin oy ile Halepçe’de.

Kürdistan Parlamento seçimleri 20 Ekim’de gerçekleşti.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, Kürdistan Parlamento seçimlerinin ön sonuçlarını Pazartesi günü açıkladı. Komisyona göre seçime katılım oranı yüzde 72 gerçekleşti.

Adaylar arasında en yüksek oy alan kadın adaylar da belli oldu.

Ön seçim sonuçlarına göre Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Erbil adayı Vala Ferid Kürdistan Bölgesi’nde en yüksek oyu alan kadın aday oldu. Ferid 13 bin 483 oy aldı.

Duhok’ta ise KDP adayı Wşiyan Omo, 9 bin 595 oyla en yüksek oyu alan ikinci kadın aday oldu.

Her iki kadın aday kendi oyları ile parlamentoya seçilmiş oldu.

Kürdistan Parlamento Seçim Kanunu’na göre parlamento üyelerinin yüzde 30’unun kadın olması gerekiyor. Eğer kadın aday oy dağılımına göre kazanmak için yeterli oy alamazsa, yüzde 30’luk kotasından bir erkek adayın yerini alması gerekiyor.

Süleymaniye’de Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) adayı Lawen Mahmud, en yüksek oyu alan diğer bir kadın aday oldu. Mahmud, 6 bin 111 oy aldı.

Halepçe’de KYB kadın adayı İman Ferec, 2 bin 79 oy ile en yüksek oyu alan 4’inci kadın aday oldu.

Kürdistan Parlamentosu 6’ncı dönem seçimleri için oy  verme işlemi dün gerçekleşti. Seçimde 368’i kadın 1.191 aday yarıştı.

Dün saat 07.00’de başlayan oy verme işlemi saat 18.00’de sona erdi.

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, birinci gelen Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 40 sandalye, ikinci sırada yer alan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) de 23 sandalye ile parlamentodaki yerini korudu. 15 sandalye elde etmesi beklenen Yeni Nesil Hareketi ise üçüncü sırada yer aldı.

 

/Rûdaw/

İlginizi Çekebilir

Öcalan’ın tahliyesi için gündeme gelen ‘umut hakkı’ nedir?
Hatimoğulları: Barışın muhatabı Öcalan’dır, çözüm yeri Meclis’tir

Öne Çıkanlar