Papa XIV. Leo, Aziz Petrus Meydanı’nda açılış ayinini gerçekleştirecek

DünyaGündem

ABD’li ilk Papa’sı XIV. Leo bugün Vatikan’da Aziz Petrus Meydanı’nda yemin törenini gerçekleştirecek. 

Törene ABD Başkan Yardımcısı JD Vance’nin aralarında olduğu çok sayıda liderin katılması bekeleniyor. 

 Robert Francis Prevost’un, dünyadaki 1,4 milyar Katoliğe liderlik etmek üzere meslektaşları arasından seçilmesinden on gün sonra, papalık görevi resmen Aziz Petrus Meydanı’nda düzenlenecek bir törenle başlayacak.

Ayin saat 10:00’da başlayacak ancak Papa Leo saat 09:00’da kalabalığa ilk adımını, merhum Papa Francis’in cemaati arasında dolaşmak için sıklıkla kullandığı özel olarak tasarlanmış araç olan papamobiliyle atacak.

Leo, papalık görevini başlatacak vaazını vermeden önce, özel papalık yüzüğünü takmak da dahil olmak üzere ritüeller ve sembollerle dolu bir törene başlayacak.

Peru’da yirmi yıl misyonerlik yapan 69 yaşındaki Chicago’lu bu adam birçok Katolik tarafından tanınmıyor, ancak geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalarla nasıl bir lider olacağına dair ipuçları verdi.

Gazeteciler, din adamları ve diplomatlarla yaptığı toplantılarda, çatışmalarla dolu bir dünyada barış çağrısını tekrarladı, toplumsal adaleti savundu.

Sporsever ve amatör tenisçi, Vatikan’da erkekler dünya bir numarası Jannik Sinner ile de bir araya geldi.

Leo’nun yükselişi Amerika Birleşik Devletleri’nde büyük bir coşkuya yol açtı ve Pazar günü bu coşkuyu 2019’da Katolikliğe geçen JD Vance ve yine Katolik olan Dışişleri Bakanı Marco Rubio temsil ediyor .

Papa olmadan önce yeni Papa, kişisel X hesabından Başkan Donald Trump yönetiminin göç konusundaki yaklaşımını eleştirmiş ve Vance’i yerden yere vurmuştu ancak bu mesajlar daha sonra silindi.

Vance, 12 yıl papalık yaptıktan sonra 21 Nisan’da hayatını kaybeden Arjantinli Papa Francis’le bir araya gelen son dünya lideriydi.

Törene katılması beklenen diğer önemli konuklar arasında, Trump’la Francis’in cenaze töreni sırasında St. Peter Bazilikası’nda unutulmaz bir şekilde bir araya gelen Ukrayna Başbakanı Volodimir Zelenski ve Almanya Başbakanı Friedrich Merz de yer alıyor .

Arjantin Cumhurbaşkanı Javier Milei, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen , Kanada Başbakanı Mark Carney , İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Kolombiya’dan Gustavo Petro ve çok sayıda Avrupa kraliyet mensubunun da katılması bekleniyor.

İtalyan yetkililer, etkinliğe binlerce güvenlik görevlisinin yanı sıra çatılara keskin nişancılar ve drone karşıtı operasyonlar konuşlandırdı.

XIV. Leo, 24 saatten az süren gizli bir kardinaller toplantısının ardından 8 Mayıs’ta 267. Papa seçildi.

Karizmatik ama dürtüsel Papa Francis’in yerine geçen Papa, hâlâ din adamlarının çocuk istismarı skandalının etkileriyle mücadele eden ve modern dünyaya uyum sağlamaya çalışan Kilise’nin yönetimini devralıyor.

1963’teki VI. Paul’dan bu yana hiçbir papa yemin töreni sırasında taç giyme töreni yapmamış olsa da, bu etkinlik hâlâ geleneklerle dolu görkemli bir olaydır.

Leo, geziye ilk olarak, Hristiyan geleneğinde İsa Mesih’in Oniki Havarisinden biri ve ilk papa olan Aziz Petrus’un adını taşıyan bazilikanın sunağının altında bulunan mezarını ziyaret ederek başlayacak.

Leo daha sonra papalık amblemlerini alacak: Pallium, şasublenin üzerine giyilen bir kumaş şeridi, cübbesi ve her papa için yeniden dövülen ve ölene kadar parmağında taşıyacağı balıkçı yüzüğü.

Papa, diğer kardinaller ve din adamlarıyla birlikte alay halinde Aziz Petrus Meydanı’na yürüyecek. Meydandaki büyük ekranlar, toplanan kalabalığa törenin görüntülerini aktaracak.

Törenin sonunda Papa, devlet başkanlarının heyetlerini selamlayacak. Ancak bunlardan herhangi biriyle birebir özel görüşme yapılıp yapılmayacağı henüz belli değil. 

/AFP, FRANCE 24/

İlginizi Çekebilir

Analiz: Trump’ın Ortadoğu’da geçirdiği çılgın hafta
76 yaşındaki Hatice Yıldız, ağır hasta olmasına rağmen cezaevinde tutuluyor

Öne Çıkanlar