KCK, Abdullah Öcalan’ın yaptığı çağrıyla ilgili olarak “Önder Apo’nun bizden istediği somut adımı atacağımızı belirtiyoruz. Sürecin tek taraflı ve sadece bizim atacağımız adımlarla ilerlemeyeceği bilinmelidir. Sürece doğru yaklaşılmalı ve atılması gereken adımlar atılmalıdır” açıklaması yaptı.
KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Abdullah Öcalan’ın dün yaptığı görüntülü çağrıyla ilgili bir açıklama yaptı.
Fırat Haber Ajansı’nda (ANF) yer alan açıklamada şöyle denildi:
“Barış ve Demokratik Toplum sürecinin gelişmesi amacıyla Önder Abdullah Öcalan yeni bir çağrı yapmıştır. Biz Özgürlük Hareketi olarak Önder Abdullah Öcalan’ın bu tarihi çağrısını değerlendirdik. Ulaştığımız sonuçları bütün açıklığıyla halkımızla ve kamuoyuyla paylaşmayı gerekli görüyoruz.
Bizler, 27 Şubat 2025 tarihli çağrıyla duyurulan ‘Barış ve Demokratik Toplum’ sürecini tam desteklediğimizi ve üzerimize düşen sorumlulukları eksiksiz yerine getireceğimizi belirttik. Bugüne kadar ‘Barış ve Demokratik Toplum Çağrısına’ olan inancımız ve bu çağrıda ortaya konulan amaçların gerçekleşmesine dair duyduğumuz tarihsel sorumluluk gereği olarak, stratejik kararlar aldık ve bu yönlü adımlar attık.
Halkımız da büyük bir dikkat, duyarlılık ve inançla, Önder Ap’nun geliştirdiği bu tarihi sürecin arkasında durdu. Geldiğimiz aşama bakımından Türkiye Cumhuriyeti devleti ve mevcut iktidarı ise sürecin gereklerine göre ve attığımız somut adımlara karşılık olarak henüz herhangi bir adım atmamıştır. Bunu görüyor ve biliyoruz.
Ancak buna rağmen biz, ‘Barış ve Demokratik Toplum Çağrısında’ belirtilen amaçlara olan inancımız gereği sürecin arkasında durduk. Büyük bir hassasiyetle bu tutumuzu sürdürmeye çalıştık. Bu yönlü çabamızın görüldüğüne de inanıyoruz. Şimdi bu yeni tarihi çağrıya karşılık olarak da Önder Apo’nun bizden istediği somut adımı atacağımızı belirtiyoruz. Bu somut adımı da, attığımız diğer adımlar gibi, Önder Abdullah Öcalan’a olan bağlılığımızın ve Demokratik Toplum Manifestosuyla halkımızın ve insanlığın özgürleşeceğine olan inancımızın gereği olarak atıyoruz.
Önder Apo 19 Haziran 2025 tarihli çağrısında, herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyleyerek ve atılması gereken adımları belirterek, sürecin nasıl ilerleyeceğini ortaya koymuştur. Önder Apo’nun bu tespitleri dikkate alınmalı ve anlaşılmalıdır. Bu çağrı sadece bize değil, devlete ve başta meclis ve siyaset kurumu olmak üzere sorumluluğu olan herkesedir. Bugüne kadar tarihsel sorumluluğumuz ve yüksek hassasiyetimiz sonucu attığımız stratejik adımlar oldu.
Şimdi de Önder Apo’nun bizden istediği adımı atma kararlığındayız. Halkımızı ve halklarımızı düşünerek bu yeni adımı da atıyoruz. Ancak sürecin tek taraflı ve sadece bizim atacağımız adımlarla ilerlemeyeceği bilinmelidir. Buna göre sürece doğru yaklaşılmalı ve atılması gereken adımlar atılmalıdır. Bu temelde Barış ve Demokratik Toplum sürecinin geliştireni olan Önder Apo’nun esareti son bulmalıdır. Çünkü Önder Apo özgür olursa, ancak bu süreç gelişebilir ve amacına ulaşabilir. Aksi durumda, mevcut koşulları sürdürerek daha fazla ilerlemek mümkün değildir. İkinci olarak da demokratik siyaset ve bütüncül hukuk için gerekenler yapılmalıdır. Siyasetin ve meclisin buna göre inisiyatifi ve adımları gelişmelidir. Anlamlı bir süreç ve ilerleme, ancak bununla mümkündür…”
/MA/










