DEM Parti Şırnak Milletvekilleri Nevroz Uysal Aslan ile Mehmet Zeki İrmez, Beytüşşebap Belediyesi’nde geçmiş dönemde gerçekleştirilen sahte evlendirme işlemleriyle ilgili İçişleri Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi sundu.
DEM Parti milletvekilleri önergelerinde yabancı uyruklu kişilerin para karşılığı evlendirilerek vatandaşlık hakkı elde ettiği, en az 75 sahte evliliğin yapıldığı iddia edildiğine dikkat çekti.
Şırnak halkının iradesini gasp eden, belediyeleri rant ve çıkar kapısı haline getiren bu anlayışla mücadelenin süreceği açıklaması yapan İrmez ile Aslan’ın ortak önergesi şöyle:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM iç tüzüğünün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. (23.09.2025)
Nevroz UYSAL ASLAN Mehmet Zeki İRMEZ
Şırnak Milletvekili Şırnak Milletvekili
Şırnak ve ilçelerinde AKP’li belediye başkanlarının belediyeleri “rant ve çıkar” odaklı yönetmeleri her geçen gün yeni sorunlara yol açmaktadır. Kamuoyuna yansıyan son bilgiler ise bu tespitimizi doğrulamaktadır.
İddialara göre, Beytüşşebap ilçesinin önceki dönem AKP’li Belediye Başkanı Habip Aşan döneminde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilmek amacıyla başka kentlerde ikamet eden yabancı uyruklu kişilerin evlilik işlemleri usulsüz bir biçimde Beytüşşebap Belediyesi’nde gerçekleştirilmiştir. Bu usulsüz işlemler karşılığında yabancı uyruklulardan 150 bin TL ve üstü miktarda para talep edilmiştir. İlgili belediyenin Evlendirme Şube Müdürlüğü’nde görevli R.Ö. adlı memurun adının geçtiği olayda, dönemin belediye başkanının da süreçten haberdar olduğu iddiası aktarılmaktadır.
En az 75 sahte evlilik işleminin para karşılığında yapıldığı, konuya ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açıldığı, ancak siyasi nüfuz kullanılarak açılan ve açılması muhtemel soruşturmaların etkisiz kılınmak istendiği de basına yansıyan bilgiler arasındadır.
Şırnak ve ilçelerindeki kamu kurumlarında yaşanan usulsüzlükler olağan bir hale getirilmeye çalışılsa da bizler bu kentin parlamentodaki temsilcileri olarak her türden hukuksuzluğun ortaya çıkarılması için mücadele etmekten geri durmayacağız.
Bu bağlamda:
- Beytüşşebap Belediyesi’nde yabancı uyruklu kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçişini sağlamak amacıyla usulsüz evlilik işlemleri yapıldığına yönelik Bakanlığınızca başlatılan bir soruşturma var mıdır? Varsa, bu soruşturma hangi aşamadadır?
- İddialarda adı geçen önceki dönem AKP’li Beytüşşebap Belediye Başkanı Habip Aşan hakkında Bakanlığınızca herhangi bir inceleme veya soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa akıbeti nedir?
- Beytüşşebap Belediyesi Evlendirme Şube Müdürlüğü’nde görevli R.Ö. adlı memur hakkında idari veya adli bir işlem yapılmış mıdır?
- Usulsüz evlilik işlemlerinden sorumlu başka memurlar bulunmakta mıdır?
- Beytüşşebap Belediyesi’nde son 10 yılda kaç yabancı uyruklunun nikâh işlemi yapılmıştır?
- Benzer usulsüzlüklerin başka belediyelerde yaşanıp yaşanmadığı konusunda Bakanlığınız tarafından bir araştırma yapılmakta mıdır?
- “Siyasi nüfuz kullanılarak soruşturmaların etkisiz kılınmak istendiği” yönündeki iddialar hakkında Bakanlığınız bir inceleme başlatmış mıdır?
- Son 10 yılda Şırnak ve Beytüşşebap Belediyeleri hakkında Bakanlığınız kaç soruşturma yürütmüştür? Bu soruşturmalar hangi konu başlıklarına ayrılmaktadır?










