🔴 Karadeniz’de 28 Kasım’da vurulan iki gemiye düzenlenen saldırıyı Ukrayna üstlendi.
Türk karasuları açıklarında ve Türkiye’nin deniz yetki alanı içinde gerçekleşen iki ayrı olayda Kairos ve Virat adlı gemilerde patlamalar gerçekleşmişti.
29 Kasım’da saldırıyı üstlenen Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), insansız deniz araçlarıyla gemilere saldırı düzenlendiği anları gösteren videolar paylaştı.
İki gemi de Rusya’nın petrol satışına aracılık eden “gölge filonun” parçası oldukları gerekçesiyle uluslararası yaptırım altındaydı.
BBC’nin kıdemli gazetecilerinden Danny Aeberhard bu saldırının, Ukrayna’nın Rus petrol satışlarını azaltarak Moskova’nın savaşı finanse etmesinin önüne geçmeyi hedeflediği bir dönemde geldiğine dikkat çekiyor.
Kazak petrolünü taşıyan boru hattı terminali de vuruldu
Hazar Denizi kıyısından başlayan ve Kazak petrolünü Karadeniz’deki Rus kenti Novorossiysk üzerinden dünya pazarına taşıyan Hazar Boru Hattı’nın terminali de vuruldu.
Küresel petrol ticaretinin %1’ini tek başına taşıyan bu boru hattını yöneten Caspian Pipeline Consortium şirketinin yönetimi, bunun Ukrayna’nın insansız deniz araçlarıyla gerçekleştirdiği bir “terörist saldırı” olduğunu duyurdu.
irket petrol nakliyatı faaliyetlerinin durmak zorunda kaldığını ve kapsamlı bir tamirata ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.
ABD’li Chevron ve ExxonMobil şirketleri de bu konsorsiyumda yer alıyor.
/BBC/










