Yunanistan’ın Girit Adası açıklarında göçmenleri taşıyan bir lastik botun alabora olması sonucu 18 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi ise sağ olarak kurtarıldı. Olay, Avrupa’ya ulaşmaya çalışan sığınmacıların karşı karşıya kaldığı hayati riskleri ve süregelen insan hakları sorunlarını bir kez daha gündeme taşıdı.
Yunan basınında yer alan bilgilere göre, Girit’in yaklaşık 26 deniz mili güneyinde yarı batmış halde bir bot, bölgeden geçen Türk bayraklı ticari gemi tarafından fark edildi. Gemi personelinin ihbarı üzerine bölgeye sevk edilen Yunan sahil güvenliği, botta bulunan iki kişiyi kurtardı; 18 göçmenin cansız bedenine ulaştı.
Kurtarılan kişilerin Girit’in İerapetra kentine götürülerek kayıt ve sağlık kontrollerinin yapıldığı, yaşamını yitirenlerin ise otopsi için hastaneye sevk edildiği bildirildi.
Bu son olay, Avrupa’ya geçiş yollarındaki yetersiz güvenlik, devletler arası sorumluluk paylaşımı eksikliği ve göçmenlerin temel haklarını tehdit eden koşullar konusunda uluslararası toplumun acil eylem ihtiyacını bir kez daha ortaya koyuyor.











