İngiltere hükümeti İŞİD militanı ile evlenen kadının vatandaşlığının iptal edilmesinde ısrarcı

DünyaGündem

Shamima Begum adlı kadın 15 yaşındayken Doğu Londra’dan Orta Doğu’ya, IŞİD’in kontrolündeki bir bölgeye gitti ve orada bir IŞİD’li teröristle evlendi.

BBC’nin haberine göre şu anda 26 yaşında olan kadın, ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğu gerekçesiyle İngiliz vatandaşlığından çıkarıldı; ancak avukatları, bu kararın onun cinsel istismara ve insan ticaretine maruz kalıp kalmadığını dikkate almadığını belirterek AİHM başvurdu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, İngiltervİçişleri Bakanlığı’na o dönemdeki bakanların Begum’un mağdur olup olmadığını ve Birleşik Krallık’ın ona karşı yükümlülükleri olup olmadığını değerlendirip değerlendirmediklerini sordu.

Ancak bir hükümet kaynağı şunları söyledi:

 “İçişleri Bakanı, Shamima Begum’un vatandaşlığının iptali kararını güçlü bir şekilde savunacaktır; bu karar, mahkemelerimizde defalarca test edilmiş ve onaylanmıştır. İçişleri Bakanı her zaman bu ülkenin ulusal güvenliğini ön planda tutacaktır.”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu ayın başlarında yayınladığı bir belgede, Begum’un İngiliz vatandaşlığının iptaline ilişkin kararı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 4. maddesi (köleliğin ve zorla çalıştırmanın yasaklanması) uyarınca sorguladığını belirtiliyor.

Dava, İngiltere Yüksek Mahkemesi’nin kendisine karara itiraz etme şansı vermemesinin ardından Aralık 2024’te açıldı.

Strasbourg’daki hakimlerin İçişleri Bakanlığı’na yönelttiği dört sorudan biri şuydu:

 “Devlet Sekreteri, Sözleşmenin 4. Maddesi uyarınca, başvuranın insan ticareti mağduru olup olmadığını ve bu durumdan kaynaklanan herhangi bir görev veya yükümlülüğün olup olmadığını, vatandaşlığından mahrum bırakmaya karar vermeden önce değerlendirme yükümlülüğüne sahip miydi?”

Begum, Bangladeş kökenli anne babanın çocuğu olarak İngiltere’de doğdu ve 2015 yılında 15 yaşındayken iki okul arkadaşıyla birlikte Doğu Londra’daki Bethnal Green’den ayrılarak IŞİD’i desteklemek için yola çıktı.

Geldikten kısa süre sonra bir IŞİD savaşçısıyla evlendi ve üç çocuğu oldu, ancak hiçbiri hayatta kalmadı.

Daha sonra Suriye’deki bir mülteci kampında bulundu ve Şubat 2020’de bir mahkeme, “soyundan dolayı Bangladeş vatandaşı” olduğu gerekçesiyle İngiliz vatandaşlığının elinden alınmasının onu vatansız bırakmayacağına karar verdi.

Bir dizi itiraz yapıldı ve sonunda Yüksek Mahkeme’de dava açmasına izin verilmeyeceğine karar verildi.

Begum’u temsil eden avukat Gareth Pierce, 15 yaşındaki bir kızın “cinsel istismar amacıyla kandırılarak, teşvik edilerek ve aldatılarak evinden ayrılıp IŞİD kontrolündeki bölgeye gitmesinin” tartışılmaz bir gerçek olduğunu söyledi.

Şunları da ekledi: 

“Yakın bir arkadaşımın aynı şekilde ve aynı güzergah üzerinden Suriye’ye kaybolduğu göz önüne alındığında, haftalar öncesinden yüksek risk altında olduğu bilinen bir çocuğu koruyamama konusundaki başarısızlıkları görmezden gelmek de aynı derecede imkansızdır.

2019’da Bayan Begum’u vatandaşlıktan mahrum bırakma yönünde aceleci bir karar alan dönemin İçişleri Bakanı Sajid Javid’in, Londra’da bir okul çocuğunun istismarı ve insan ticareti konusunu ve devletin bunun sonucunda ortaya çıkacak yükümlülüklerini tamamen göz ardı ettiği uzun zamandır kabul edilmiştir.”

Muhafazakârlar, Begum’un “hiçbir koşulda” İngiltere’ye dönmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Muhalefet partisi içişleri bakanı adayı Chris Philp, Begum’un “şiddet yanlısı İslamcı aşırıcılara destek vermeyi seçtiğini” söyledi:

“Onun İngiltere’de yeri yok ve Yüksek Mahkememiz de onun vatandaşlıktan çıkarılmasının yasal olduğuna karar verdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, İngiltere’nin onu geri almasını sağlamak için Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni kullanmayı düşünmesi son derece endişe verici.”

 

/BBC Word/

İlginizi Çekebilir

Diyarbakır: ‘Umut ve Özgürlük’ mitingi ertelendi
Trump, Los Angeles, Chicago ve Portland’a Ulusal Muhafız birlikleri konuşlandırmaktan vazgeçti

Öne Çıkanlar