Tom Barrack’tan Şam’a ve SDG’ye çağrı: Diyaloğu yeniden başlatın

DünyaGündem

🔴Trump yönetimi adına açıklama yapan Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Geçici Şam Yönetimi ile SDG arasında diyaloğun yeniden başlatılması çağrısında bulundu.

Bugün, Başkan Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Marco Rubio adına, Geçici Şam Yönetimi Başkanı Ahmed Şara, Dışişleri Bakanı Hasan Esad Şeybani ile Şam’da bir araya gelerek Halep’teki son gelişmeleri ve Suriye’nin geçiş sürecini görüştüğünü duyuran ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Geçici Şam Yönetimi ile SDG arasında diyaloğun yeniden başlatılması çağrısında bulundu.

Barrack’ın X hesabından paylaştığı açıklamada, Başkan Trump’ın Suriye’deki bu dönemi, Arap, Kürt, Dürzi, Hristiyan, Alevi, Türkmen, Asuri ve diğer tüm toplulukların saygı ve haysiyet içinde temsil edildiği birleşik bir Suriye için önemli bir fırsat olarak gördüğü belirtildi.

Bu kapsamda, Suriye’ye ilerleme imkânı tanımak amacıyla yaptırımların kaldırılmasının kabul edildiği duyuruldu.

ABD hükümetinin, Şara yönetimine destek sunduğu ifade edilen açıklamada, Washington’un IŞİD’le mücadele ve Suriye’de istikrarın sağlanması yönündeki çabalara uzun süredir destek verdiği vurgulandı.

Bu çabalar arasında, İçsel Kararlılık Operasyonu (OIR) ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile kurulan ortaklığın da yer aldığı kaydedildi.

Barrack’ın açıklamasında Geçici Şam Yönetimi’nin, Kürt haklarının korunmasını ve ülkenin birlik ile egemenliğinin güçlendirilmesini öngören 10 Mart 2025 Mutabakatı’na bağlılığını yeniden teyit ettiği belirtildi.

Ancak Halep’te “bu anlaşmanın şartlarını sorgulayan” son gelişmelerin “endişe verici” olduğu ifade edildi.

ABD, taraflara azami itidal çağrısında bulunarak, düşmanlıkların derhal sona erdirilmesini ve Şam ile SDG arasında 10 Mart ve 1 Nisan 2025’te imzalanan anlaşmalar doğrultusunda diyaloğa dönülmesini istedi ve şiddetin, Esad rejiminin devrilmesinden bu yana kaydedilen ilerlemeyi riske atabileceği uyarısı yapıldı.

Dışişleri Bakanı Rubio’nun ekibinin, taraflar arasında yapıcı diyaloğu kolaylaştırmaya ve “tek egemen devlet” ile “tek meşru ulusal ordu” hedefini esas alan kapsayıcı bir entegrasyon sürecini desteklemeye hazır olduğu bildirilen açıklamada, nihai hedefin kendi içinde ve komşularıyla barış içinde yaşayan, egemen ve birleşik bir Suriye olduğu vurgulanarak, bölge ülkeleri ve uluslararası topluma bu vizyonu destekleme çağrısı yapıldı.

/Kaynak: İlke TV/

Etiketler: Öne çıkanlar

İlginizi Çekebilir

SDG: Tabka’ya yapılan Türk SİHA saldırısı çatışmaları genişletme riski taşıyor
AKP’den belediyeleri kuşatma teklifi: Tek yetkili Erdoğan olacak

Öne Çıkanlar