İranlı bir yetkili, ülkede haftalardır süren protestolarda yaklaşık 2 bin kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Yetkili, Britanya merkezli Reuters’a yaptığı değerlendirmede hem sivillerin hem de güvenlik güçlerinin ölümlerinden “terörist grupları” sorumlu tuttu.
İran Riyali’nin dolar karşısında hızla değer kaybetmesiyle artan ekonomik öfke, aralık ayı sonunda ülke genelinde geniş çaplı protestolara yol açmıştı. Gösteriler kısa sürede birçok kente yayılırken, güvenlik güçlerinin sert müdahaleleri uluslararası kamuoyunun tepkisini çekti.
İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), protestolarda şimdiye kadar 646 kişinin öldüğünü, 10 bin 721 kişinin ise gözaltına alındığını duyurmuştu. Ancak İran makamları bu rakamlara ilişkin resmi ve kapsamlı bir açıklama yapmadı.
Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR) de gösterilerde, aralarında dokuzu çocuk olmak üzere 648 eylemcinin öldürüldüğünü açıklamış, güvenlik güçlerine ait kayıplara ilişkin net bir sayı paylaşmamıştı.
Bugün Reuters’a konuşan İranlı yetkilinin dile getirdiği yaklaşık 2 bin ölü sayısı, daha önce insan hakları örgütleri tarafından açıklanan rakamların çok üzerinde olmasıyla dikkat çekti.
Öte yandan, 8 Ocak’tan bu yana uygulanan internet kesintisi, İran’dan sağlıklı bilgi akışını ve gelen bilgilerin bağımsız kaynaklarca doğrulanmasını zorlaştırıyor. Uluslararası medya kuruluşlarının büyük bölümü ülkede sahadan yayın yapamıyor.
/Kaynak Reuters/









