Aralarında Angela Davis, Slavoj Žižek ve Edgar Morin’in de bulunduğu dünya çapında 33 filozof, akademisyen ve aktivist, Abdullah Öcalan için ‘umut hakkı’nın uygulanmasını talep eden ortak bir deklarasyon yayımladı. Metin Avrupa kurumlarının üst düzey isimlerine iletildi
Dünya genelinden 33 düşünür, Abdullah Öcalan için “umut hakkı”nın uygulanması talebiyle ortak bir deklarasyon yayımladı.
“Abdullah Öcalan için Uluslararası Umut Hakkı” başlıklı metin; İmralı Heyeti’nin yanı sıra Avrupa kurumlarının üst düzey temsilcilerine iletildi.
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre; deklarasyonun gönderildiği isimler arasında Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Michael O’Flaherty, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Kaja Kallas, Avrupa Parlamentosu Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sánchez Amor, Avrupa Komisyonu Genişleme Komiseri Marta Kos ve AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera-Viñals yer aldı.
DEKLARASYONDA NE DENİLDİ?
Metinde, 27 Şubat 2025 tarihli “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”nın üzerinden bir yıl geçtiği hatırlatılarak şu değerlendirmelere yer verildi:
Öcalan; Türk, Kürt, Arap ve Fars halklarının tarihsel birliğinden güç alan barışçıl ve demokratik bir ulusal özgürleşme öneriyor. Şiddeti mutlak bir şekilde reddeden Öcalan’ın çağrısı sınırları aşıyor ve tüm dünyada yankılanıyor.
PKK kendisini feshetti ve silahlı mücadeleye son verdi. Suriye’deki çatışma, Öcalan’ın çağrısıyla son buldu ve entegrasyon süreci başladı. Türkiye’deki Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli’nin de yüksek sesle dile getirdiği Umut Hakkı’nın uygulanmasının zamanı artık gelmiştir. Öcalan özgür bir şekilde çalışabilmeli ve Kürt Halkı kendi liderinin sesini duyabilmelidir. Dünyadaki tüm demokratik, seküler ve ilerici güçleri Öcalan’a kulak vermeye çağırıyoruz.”
İMZACILAR ARASINDA KİMLER VAR?
Deklarasyona imza atanlar arasında uluslararası ölçekte tanınan çok sayıda düşünür, akademisyen ve aktivist bulunuyor. Bunlardan bazıları şöyle:
Edgar Morin
Alain Badiou
Giorgio Agamben
Gayatri Chakravorty Spivak
Angela Davis
Nancy Fraser
Jacques Rancière
Slavoj Žižek
Axel Honneth
Michael Hardt
Leonardo Boff
Enzo Traverso
Jody Williams
Donatella della Porta
Catherine Malabou
Alex Callinicos
Axel Honneth











