CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, çözüm süreci komisyonu ortak raporuna “mutlak butlan” detayının nasıl eklendiğine dair konuştu.
Emir, “Önce bakıyorlar ‘Siyasi Partiler Yasasında hüküm yok’ diyorlar. Dönüyor Dernekler Kanununa gidiyor. ‘Hüküm yok’ diyor. Gidiyor Medeni Kanun’ndaki ‘mutlak butlanı’ buluyor. O da şu: Hukukta öyle bir yol var ki ‘mutlak butlan’ olağanüstü bir hukuksuzluk var ise bir şekilde ne kadar zaman aşımı olursa olsun ortaya çıktığı anlaşıldığında düzeltilmesi gerekir. Örnek iki erkek yanlışlıkla evlenmişse, bunun üzerinden ne kadar süre geçerse geçsin o evliliğin butlan sayılması gerekir. Yani bu tip durumlar için uygulanan bir kanun bu. Dolayısıyla burada hukuki bir durum yok”dedi.
CHP’li Murat Emir, Sözcü’ye gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Komisyonun ortak raporuna değinen Emir, “mutlak butlan” ifadesinin rapora nasıl yansıtıldığını anlattı.
Murat Emir, bu kritik konuyu şöyle aktardı:
“Sözlerimizin hemen devamında ‘Demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarından olan siyasi partilerin kurumsal kimliklerinin korunması esas alınarak eksik ve yanlış uygulamalar gözden geçirilmelidir’ diyoruz. Buradan eksik ve yanlış uygulamalardan verdiğimiz örnek ‘butlan’ meselesidir. Aslında burada kast edilen de şu:
Siyasi partilerin kongre ve kurultaylarının kesinleşmesi ancak YSK kararıyla olur. Evet. Bizim hukukumuzda bunun dışında bir yol söz konusu değildir. Ama süreler kaçırılmış, YSK’nın kararları kesinleşmiş ama bir hukuki dayanak bulup kendilerince siyasi partilere kayyum atamak ve bunun üzerinden siyasi rakibi olan partiyi hizaya çekmek arayışı bir büyük bir hukuksuzluğa yol açıyor.
Önce bakıyorlar ‘Siyasi Partiler Yasasında hüküm yok’ diyorlar. Dönüyor Dernekler Kanununa gidiyor. ‘Hüküm yok’ diyor. Gidiyor Medeni Kanun’ndaki ‘mutlak butlanı’ buluyor. O da şu: Hukukta öyle bir yol var ki ‘mutlak butlan’ olağanüstü bir hukuksuzluk var ise bir şekilde ne kadar zaman aşımı olursa olsun ortaya çıktığı anlaşıldığında düzeltilmesi gerekir. Örnek iki erkek yanlışlıkla evlenmişse, bunun üzerinden ne kadar süre geçerse geçsin o evliliğin butlan sayılması gerekir. Yani bu tip durumlar için uygulanan bir kanun bu. Dolayısıyla burada hukuki bir durum yok.
Ama CHP ile baş edemeyen, diz çöktüremeyen, Genel Başkanına ‘Evinde otur, koltuğuna sahip çık’ deyip de mitingleri yapmasının önüne geçemeyenler böylesine olmayacak hukuki yollardan CHP’yi kıskaca alma çabasına giriyorlar. Bizim için bu.
‘Butlan’ diye bir şey zaten olmaması gerekir. Burada beş parti de aslında buradaki eksik ve yanlış uygulamaların gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Çünkü uygulama yanlış. YSK kararı tam. Örneğin İstanbul için düşünün bir oylamaya hile karıştırma suçu gerçekleşmiş olabilir. Ama bu, o kişileri ilgilendirecek, kişiler hukuku bakımından yargısal sonuç doğurabilir. Ama buradan hareketle YSK’nın onayladığı bu kadar farklı kazanım, bitmiş bir kurultayı iki yıl sonra dönüp iptal etmeye çalışmak siyasi rakibini faulle yok etmeye çalışmaktır.”
Kaynak: T24











