Meclis raporu sonrası AKP’de anayasa trafiği

GündemPolitika

🔴 Yeni anayasa tartışmaları yeniden alevlenirken, AKP’de hazırlanan metnin kısa süre içinde Recep Tayyip Erdoğan’a sunulabileceği belirtiliyor. Parti çevreleri, süreçte muhalefetle temas ihtimalini de dışlamıyor.

Mecliste süreç kapsamında kurulan komisyonun “nihai rapor”u ile birlikte “yeni anayasa” vurgusu, siyasi kulisleri hareketlendirdi.

AKP kulislerinde, raporun yalnızca bir tavsiye metni olmadığı, anayasa taslağının “omurgasını” oluşturacak çerçeveye dönüştürüldüğü konuşuluyor. Taslağın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulmaya hazır olduğu belirtiliyor.

Cumhuriyet’ten Merve Kılıç’ın haberine göre, rapora da geçen Numan Kurtulmuş’un “Yeni bir anayasa hazırlama konusu ise komisyonumuzun görev alanında olmamakla birlikte, ülkemiz için tehir edilemez, yerine getirilmesi gereken ortak bir ödev ve sorumluluk olarak önümüzde durmaktadır. Komisyon çalışmalarının neticesinde, raporda bahsedilen düzenlemeler ve önerilere ek olarak siyasi partilerimizin daha önce çeşitli vesilelerle kamuoyuyla paylaştığı raporlarda ifade ettikleri daha demokratik, sivil, özgürlükçü, katılımcı ve kapsayıcı yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduğu da aşikârdır” ifadeleri; gözleri yeni anayasa hazırlıklarına çevirdi.
Süreç raporu ruhuna yön verecek
AKP’nin uzun süredir kapalı kapılar ardında yürüttüğü yeni anayasa çalışmasını hızlandırdığı ifade ediliyor. Parti yönetimine yakın kaynaklar, “metin büyük ölçüde tamamlandı, siyasi çerçeve netleşiyor” değerlendirmesini yapıyor. Kulis bilgilerine göre taslak, yalnızca teknik bir metin değil; “süreç” başlığında oluşan siyasi uzlaşma zeminini anayasal güvenceye dönüştürmeyi hedefleyen bir yapı içeriyor. Parti kurmayları, raporun anayasa metninde doğrudan referans gösterilmeyeceğini ancak “anayasanın ruhuna yön verecek temel belge” işlevi göreceğini dile getiriyor.

Muhalefet temkinli

CHP ve DEM Parti cephesinin sürece yaklaşımı belirleyici olacak. AKP kaynakları, “kapıların tamamen kapalı olmadığı” görüşünde. Ancak muhalefet kulislerinde, “süreç” başlığının anayasa değişikliğine meşruiyet zemini oluşturmak için kullanılabileceği yönünde temkinli bir yaklaşım hâkim. Muhalefet temsilcileri, özellikle güçlendirilmiş parlamenter sistem tartışmaları ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin nasıl ele alınacağının belirleyici olacağını ifade ediyor. Bu çerçevede anayasa taslağının yalnızca içerik değil, hazırlanış yöntemi bakımından da sınanacağı belirtiliyor. Sürece başından beri karşı duruş sergileyen ve komisyonda yer almayan İyi Parti’nin ise anayasa değişikliği konusunda da kapıları kapatacağı ifade ediliyor.

İlginizi Çekebilir

Reuters: Uzmanlara göre İran’da hızlı bir çöküş beklenmemeli 
Gultan Kişanak: Pêvajoya nû, bi pêşengiya gel û jinan dê bê avakirin!

Öne Çıkanlar