İSTANBUL (Nûpel) – İstanbul’un Arnavutköy ilçesinde DEM Parti tarafından organize edilen eğitim programları devam ediyor. Bu haftaki eğitimde 1925 direnişi ve Şeyh Said’in anısına dikkat çekildi.
1925 Süreci Ayrıntılarıyla Değerlendirildi
Eski tarihten günümüz devrimci mücadelelerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan eğitim programlarının bu haftaki konusu “Şeyh Said ve 1925 Hareketi” oldu. Eğitim, yazar ve yönetmen Cüneyt Demir tarafından verildi.
Demir, sunumunda özellikle 24 Ocak ile 15 Nisan 1925 tarihleri arasında yaşanan olaylar üzerinde durdu. Eğitimde hareketin önemli aşamaları, dönemin kahramanlık hikâyeleri ve bu sürecin Kürt tarihi üzerindeki etkileri tartışıldı.
Tarih, Dengbêjlerin Sesiyle Canlandırıldı
Eğitim bölümünün ardından program kültürel bir etkinlikle devam etti. Sanatçılar ve dengbêjler Berivan Berçem, Dengbêj Sezgin ve Ömer sahne aldı. Sanatçılar, 1925 direnişi ve kahramanları üzerine bestelenmiş klam ve türküleri seslendirdi. Bu sayede tarihi bellek, sanat ve dengbêjlik geleneği aracılığıyla katılımcıların zihninde yeniden canlandırıldı.












