Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy çarşamba günü yaptığı açıklamada, Macaristan’ın mart ayında yaşanan siyasi gerginlik sırasında devlete ait bir Ukrayna bankasının çalışanlarından el koyduğu nakit para ve altınları iade ettiğini duyurdu.
Zelenskiy, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Macaristan ile ilişkilerde önemli bir adım; bugün, mart ayında Macar özel servisleri tarafından el konulan Oschadbank’a ait fonlar ve değerli eşyalar iade edildi,” dedi.
Zelenskiy şunları da ekledi: “Yapıcı yaklaşımı ve medeni adımı için Macaristan’a minnettarım. Hakkaniyetli bir karar için mücadele eden ve devletimizin ve halkımızın çıkarlarını savunan Ukrayna ekibindeki herkese teşekkür ediyorum.”
Bankayı Macaristan’da temsil eden avukatlar, Euronews’e yaptıkları açıklamada, Ukrayna Oschadbank’ın mart ayında Macar yetkililer tarafından el konulan nakit ve altınlarının derhal iade edilmesini talep ettiğini söyledi.
Olay, Macar polisinin Budapeşte yakınlarında para taşıyan bir konvoya baskın düzenleyerek, 40 milyon dolar, 35 milyon euro ve 9 kg altına el koymasının ardından diplomatik bir tartışmayı tetikledi.
Macaristan ertesi gün nakliyeye eşlik eden 7 Ukrayna vatandaşını sınır dışı etti ve kara para aklama şüphesiyle soruşturma başlattı.
Oschadbank ve 7 çalışanını Macaristan’da temsil eden Horvath Lawyers adlı hukuk bürosu Euronews’e yaptığı açıklamada, Ukrayna plakalı araçların Avusturya’nın Raiffeisen Bankası’ndan Oschadbank’ın Kiev’deki merkezine rutin bir transfer gerçekleştirdiğini belirtti.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha Macaristan’ı adam kaçırma ve devlet terörizmi ile suçlarken, Macar mevkidaşı Peter Szijjarto fonların suç faaliyetleriyle bağlantılı olabileceğini söyledi.
Szijjarto, “Bu paranın Ukrayna savaş mafyasının parası olup olmadığı sorusu haklı olarak ortaya çıkıyor,” dedi.
Macaristan’ın görevden ayrılan başbakanı Viktor Orban, devam eden bir kara para aklama soruşturması kapsamında hükümete nakit para ve altını 60 güne kadar tutma talimatı verdi.
Macaristan’ı 12 Nisan’da yapılan parlamento seçimlerinde devrilene kadar 16 yıl boyunca yöneten Orban, AB’deki en Rusya yanlısı lider olarak görülüyordu ve Kiev ile özellikle sert bir ilişkisi vardı.
Orban, Macaristan’ın veto yetkisini Ukrayna’ya mali yardımı durdurmak ve ülkenin AB üyeliğini engellemek için defalarca kullandı.
Ancak yeni başbakan Peter Magyar geçen hafta “ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açmak” ve Ukrayna’daki etnik Macarların hakları konusunda uzun süredir devam eden anlaşmazlığı ele almak üzere Zelenskiy ile görüşmeyi teklif etti.
Avrupa Birliği geçen hafta Macaristan’ın vetosunu kaldırmasının ardından Ukrayna’ya 90 milyar euroluk krediye nihai onay vererek, Orban’ın öncülük ettiği Macar vetosunun neden olduğu 2 aylık çıkmazı sona erdirdi.
Bu gelişme, Zelenskiy’nin Macaristan ve Slovakya’ya ucuz Rus petrolü taşıyan Druzhba boru hattının onarıldığını ve yeniden faaliyete geçebileceğini açıklamasından 2 gün sonra gerçekleşti.
Druzhba üzerinden petrol akışının kesilmesi, Orban’ın şubat ayında krediyi veto etme kararının merkezinde yer alıyordu. Son dakikada yaşanan bu engelleme diğer AB liderlerini öfkelendirmiş ve bu durumu “kabul edilemez” bir “şantaj” girişimi olarak kınamışlardı.
Orban’ın daha ılımlı bir halefi olarak görülen Magyar, Brüksel ile ilişkilerde bir sıfırlama istediğini ve Euro Bölgesi’ne katılmayı değerlendireceğini söyledi.
Macaristan’ın tüm komşularıyla dostane ilişkiler içinde olmasını istediğini söyleyen Magyar, Ukrayna’ya karşı da daha az huysuz olarak görülüyor.
/Kaynak: Euronews/











