DEM Parti: Kürt basın geleneği büyük bir mirasın ve direncin adı olmuştur

MedyaPolitika

DEM Parti Basın, Yayın ve Propaganda Komisyonu 22 Nisan Kürt Gazetecilik Günü vesilesiyle yazılı bir mesajı yayımladı.

Partinin Basın, Yayın ve Propaganda Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel imzasıyla yapılan açıklama şöyle:

128 yıl önce, 22 Nisan 1898’de, Mîqdat Mîdhed Bedirxan tarafından Kahire’de yayımlanan Kürdistan Gazetesi ile başlayan Kürt basın geleneği, bugün büyük bir mirasın ve direncin adı olmuştur. Sürgünde, imkansızlıklar içinde ve büyük baskılar altında yakılan bu ilk meşale, bir halkın sesini dünyaya duyurma arayışının ilk kurumsal adımı olmuştur.

Kürt gazeteciliği, tarih boyunca baskı, sansür ve yasaklar karşısında varlığını sürdürmüş, büyük bedeller ödemek zorunda kalmıştır. Kendi topraklarında sesini duyurması engellenen Kürt basını, Kahire’den Cenevre’ye, Londra’dan İstanbul’a kadar dünyanın dört bir yanında var olma mücadelesi vermiştir. 1973 yılından bu yana kutlanan Kürt Gazeteciliği Günü, süren kesintisiz saldırılara, engellemelere, imha ve asimilasyon politikalarına ve katliamlara rağmen Mîqdat Mîdhed Bedirxan’ın açtığı yolda, hakikatin izinde ısrarla yürümüş, özgür basın geleneğini inatla sürdürmüştür.

Bugün halen gazetecilik mesleği ağır tehditler altındadır. Haberleri nedeniyle yargılanan, tutuklanan ve kalemleri kırılmak istenen meslektaşlarımızın varlığı, Barış ve Demokratik Toplum önündeki en büyük engeldir. Bu vesileyle gazetecilik faaliyetlerinin suç olmadığını, cezaevlerinde bulunan gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmaları gerektiğini yineliyoruz.

Bugün 22 Nisan Kürt Gazetecilik Gününde, bu onurlu tarihin bilinciyle hakikat mücadelesini canı pahasına sürdüren, bu onurlu tarihin hem tanığı hem de parçası olan, hafızanın taşıyıcıları, Kürt dilinin ve kültürünün koruyucuları olan özgür basın emekçilerini selamlıyoruz. Hakikatin peşinden koşarken hayatını kaybeden tüm basın şehitlerini saygıyla anıyoruz.

Kürt gazeteciliğinin 128’inci yılında hakikatin sesi olmaya devam edeceğiz. Başta Kürdistan Gazetesi’nin kurucusu olan Mîqdat Mîdhed Bedirxan olmak üzere tüm Kürt basın emekçilerinin gazetecilik günü kutlu olsun. Musa Anter, Gurbetelli Ersöz, Nagihan Akarsel, Cihan Bilgin ve Nazım Daştan şahsında tüm basın şehitlerini saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz. Anıları, mücadele mirasları ve direnişleri önünde saygıyla eğiliyoruz.

Tayip Temel

Basın, Yayın ve Propaganda Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı

22 Nisan 2026

İlginizi Çekebilir

Demirtaş ve Mızraklı’dan ortak mesaj: Cezaevine girişimiz gibi çıkışımız da politik olacaktır
Siyasi partiler heyeti Demirtaş ve Mızraklı’yı ziyaret etti

Öne Çıkanlar