Birleşmiş Milletler mülteci ve göç ajanslarına göre, geçen hafta Andaman Denizi’nde teknelerinin alabora olmasının ardından aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 250 Rohingya ve Bangladeşli kayıp.
Bangladeş’ten yola çıkıp Malezya’ya doğru giden balıkçı teknesinin “şiddetli rüzgarlar, dalgalı deniz ve aşırı kalabalık nedeniyle battığı” bildirildi.
Teknenin ne zaman alabora olduğu belirsiz ancak sahil güvenlik, 9 Nisan’da Bangladeş bayraklı bir geminin, su üzerinde kalmak için “bidon ve tahta parçalarına tutunan” dokuz kişiyi kurtardığını bildirdi.
Myanmar’ın birçok etnik azınlığından biri olan Rohingyalıların yüz binlercesi, 2017’deki ölümcül baskıdan bu yana sınırı geçerek Bangladeş’e kaçıyor.
Ağırlıklı olarak Müslüman olan Rohingyalılara, Budist çoğunluğa sahip Myanmar hükümeti tarafından vatandaşlık verilmiyor.
Ancak Bangladeş’teki kötü yaşam koşulları, bazı Rohingyalıları, bölgede güvenli bir sığınak olarak görülen Müslüman bir ülke olan Malezya’ya, aşırı kalabalık gemilerle tehlikeli yolculuklar yapmaya da yöneltti.
Geçen haftaki olaydan sonra adının açıklanmasını istemeyen bir Sahil Güvenlik görevlisi, BBC’ye, “daha iyi bir yaşam umuduyla” 4 Nisan’da Bangladeş’ten Malezya’ya gittiklerini söyledi.
7 veya 8 Nisan’da teknelerinin fırtınaya yakalandığını söyledi.
“Yaklaşık iki gün boyunca denizde, bidonlara ve tahta parçalarına tutunarak sürüklenmeye bırakıldılar,” diye ekledi.
Bangladeş bayraklı Meghna Pride adlı tanker Bangladeş’ten Endonezya’ya doğru seyrederken, mürettebatı 11 Nisan günü sabah saat 2 civarında hayatta kalanları buldu ve gemiye aldı. Daha sonra, bunların Cox’s Bazar’daki Bangladeşli ve Rohingyalı topluluklardan oldukları öğrenildi.
Gemi daha sonra Bangladeş sularına girdi ve onları Sahil Güvenlik gemisi “Mansur Ali”ye teslim etti.
Hayatta kalanlar yaklaşık 100 kişi gördüklerini söylediler.
“Ancak kesin sayı hala bilinmiyor,” diye ekledi yetkili, “ve diğerlerinden veya tekneden hiçbir iz yok.”
Kurtulanlardan biri olan Rafiqul Islam, AFP’ye verdiği demeçte, kurtarılmadan önce yaklaşık 36 saat boyunca su üzerinde sürüklendiğini ve gemiden sızan petrol nedeniyle yanıklar aldığını söyledi.
40 yaşındaki adam, Malezya’da iş bulma vaadinin kendisini gemiye binmeye ikna ettiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Uluslararası Göç Örgütü ile birlikte yayınladığı açıklamada, “Bu trajik olay, uzun süreli yerinden edilmenin ve Rohingyalılar için kalıcı çözümlerin yokluğunun vahim sonuçlarını yansıtmaktadır” dedi.
Ajanslar, Myanmar’daki memleketleri Rakhine’de devam eden şiddetin “yakın gelecekte güvenli bir şekilde geri dönme umutlarını azalttığını” belirterek, azalan insani yardım ve mülteci kamplarındaki zorlu yaşam koşullarının onları “güvenlik ve fırsat arayışında bu kadar tehlikeli deniz yolculuklarına çıkmaya” ittiğini kaydetti.
Bu tekneler genellikle küçük ve dar olup, temiz su ve hijyen gibi temel olanaklardan yoksundur. Her zaman varış noktalarına ulaşamazlar. Bazıları denizde ölürken, diğerleri bazen gözaltına alınır veya sınır dışı edilir.
Bazıları da Malezya ve Endonezya’ya yaklaşırken yetkililer veya yerel kıyı toplulukları tarafından geri çevrildi. Ocak 2025’te Malezya, yolculara yiyecek ve su verdikten sonra yaklaşık 300 mülteci taşıyan iki tekneyi geri çevirdi.
Bangladeş’in Cox’s Bazar kentinde yaşayan bir Rohingya mültecisi daha önce Reuters’e şunları söylemişti:
“İnsanlar çatışmalarda ölüyor, açlıktan ölüyor. Bu yüzden bazıları burada yavaş yavaş ölmektense denizde ölmenin daha iyi olduğunu düşünüyor.”
BM kuruluşları Salı günü yaptıkları açıklamada, uluslararası toplumu Rohingyalı mülteciler ve Bangladeş’teki ev sahibi topluluklar için sağlanan fonların sürdürülmesi çağrısında bulundu.
Açıklamalarına şöyle devam ettiler:
“Bangladeş yeni yıla girerken, bu trajedi Myanmar’daki yerinden edilmenin temel nedenlerini ele almak ve Rohingya mültecilerinin gönüllü, güvenli ve onurlu bir şekilde evlerine dönmelerini sağlayacak koşullar yaratmak için acilen ihtiyaç duyulan çabaları hatırlatıyor.”
/BBC News/











