🔴 Cuma günü İngiltere’nin dış istihbarat servisi MI6’nın başkanı Richard Moore, Rusya’nın Ukrayna’nın Batılı müttefiklerine karşı “şaşırtıcı derecede pervasız” bir sabotaj kampanyası yürüttüğünü ve personelinin bunun kontrolden çıkmasını engellemek için çalıştığını söyledi.
Fransa’da diplomatlara ve istihbarat yetkililerine hitaben bir konuşma yapan Moore, teşkilatının ve Fransız istihbarat servisi DGSE’nin tehlikeli bir tırmanışı önlemek için iş birliği yaptığını belirterek, “palavra ve saldırganlık karışımı” olarak tanımladığı bu durum karşısında “risk değerlendirmesi yaptıklarını ve hükümetlerin bilgilendirildiğini” açıkladı.
“Putin ve yandaşları Ukrayna’ya yardım etmenin karşılığı olarak korku salmak için nükleer sabotajlara başvururken, son zamanlarda Avrupa’da şaşırtıcı derecede pervasız bir Rus sabotaj kampanyasını ortaya çıkardık. Bu tür faaliyet ve söylemler tehlikeli ve sorumsuzluğun ötesindedir,” dedi.
Moore, DGSE şefi Nicolas Lerner ile birlikte, İngiltere ve Fransa arasında, iki ülkeyi askeri ve diplomatik müttefik olarak birbirine bağlayan bir anlaşma olan Entente Cordiale’in 120. yılı münasebetiyle düzenlenen bir etkinlikte konuştu.
Avrupa’da hibrit savaş tehdidi
Batılı yetkililer, Rus istihbaratının dezenformasyon, sabotaj ve kundaklama gibi bir dizi yıkıcı taktikle Ukrayna’nın müttefiklerini istikrarsızlaştırmaya çalıştığından şüpheleniyor.
Hibrit savaş kavramı, askeri, siyasi, ekonomik, siber ve bilgi alanlarında çok yönlü bir mücadeleyi tanımlarken kullanılıyor.
Hükümetler, Moskova’yı, Londra’da Ukrayna’ya ait işletmelere kundaklama girişimi ve kargo uçaklarındaki paketlerde bulunan yangın çıkarıcı cihazlar da dahil olmak üzere bir dizi plan ve saldırıyla ilişkilendirildi.
Bu cihazlardan bir tanesi temmuz ayında Almanya’daki bir kurye şirketinin merkezinde alev almış, bir diğeri ise İngiltere’deki bir depoda tutuşmuştu.
Lerner, Ukrayna’da “tüm Avrupa’nın kolektif güvenliğinin tehlikede olduğu” konusunda Moore ile hemfikirdi.
İngiltere’nin 2018’deki Salisbury Noviçok zehirlenmesi gibi saldırıların ardından Rusya’ya karşı mücadelede edindiği deneyimin kendileri için paha biçilemez olduğunu söyledi.
İngiltere ve Fransa, Ukrayna’nın en yakın Avrupa müttefikleri arasında yer alıyor ve özellikle Kiev’in Rusya’daki hedefleri vurmak için kendi tedarik ettikleri silahları (özellikle Fransa’nın Scalp füzesi ve İngiltere’nin Storm Shadow sistemi) kullanmasına izin vermeye istekli olduklarını gösterdiler.
Biden yönetimi, ABD yapımı füzelerin Rusya’ya karşı kullanılmasına yönelik uzun süredir devam eden muhalefetini ancak yakın zamanda yumuşattı.
Ukrayna geçen hafta, savaşta ilk kez Amerikan ATACMS füzelerini kullandığını duyurdu. O zamandan beri Rusya, Ukrayna’nın enerji altyapısını yüzlerce füze ve insansız hava aracıyla vurdu, Putin bu saldırıyı Rus hedeflerine ABD yapımı füzelerin ateşlenmesine bir yanıt olarak çerçeveledi.
Rusya ayrıca, Putin’in Kiev’deki “karar alma merkezlerine” karşı kullanmakla tehdit ettiği Oreşnik adlı yeni bir orta menzilli balistik füzeyi ateşledi.
Ukrayna’ya destek konusunda tereddüt eden müttefiklere uyarıda bulunan Moore, “Ukrayna’yı desteklemenin maliyeti biliniyor, ancak desteklememenin maliyeti çok daha yüksek olacaktır” dedi.
Rusya’nın kazanması durumunda, şimdiye kadar Moskova’yı destekleyen İran, Çin ve Kuzey Kore’nin Kremlin ile mevcut bağlarını sıkılaştıracağını söyledi.
Moore, “Putin başarılı olursa, Çin bunun sonuçlarını tartacak, Kuzey Kore cesaretlenecek ve İran daha da tehlikeli hale gelecek” uyarısında bulundu.
/euronews/