Irak: Maliki, ABD’li diplomat Joshua Harris ile bir araya geldi

DünyaGündem

Irak’ın eski Başbakanı ve Kanun Devleti Koalisyonu Lideri Nuri el-Maliki, ABD’li yetkililerle yaptığı görüşmede, ülkede güvenliğin sağlanması için silahların yalnızca resmi kurumların denetiminde olması gerektiğini vurguladı.

Kanun Devleti Koalisyonu Lideri Nuri el-Maliki, ABD’nin Irak Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Joshua Harris’i kabul etti.

Bugün gerçekleşen kritik görüşmede, Irak’taki güvenlik reformları, hükümetin tamamlanması süreci ve ABD-Irak stratejik ilişkileri masaya yatırıldı.

“Devletin itibarı hukukun üstünlüğünden geçer”   

Maliki’nin basın ofisinden yapılan açıklamaya göre görüşmenin ana gündem maddesini “silahların kontrolü” oluşturdu.

 Maliki, Irak’ta siyasi ve güvenlik istikrarının kalıcı hale gelmesi için devletin hukuku hakim kılması gerektiğini belirtti.

Silahların yalnızca resmi askeri ve güvenlik kurumlarının elinde sınırlandırılmasına tam destek verdiklerini ifade eden Maliki, bu adımın “devletin itibarını güçlendirmek ve halkın çıkarlarını korumak için kaçınılmaz olduğunu” dile getirdi.

Milis gruplara yönelik adımlar gündemde

Bu açıklamalar, Irak’ta son dönemde silahlı grupların elindeki silahların tescil edilmesi ve Haşdi Şabi bünyesindeki unsurların siyasi yapılarla bağlarının kesilmesine yönelik atılan somut adımların ardından geldi.

Kabinede kalan 9 koltuk için diyalog trafiği

Görüşmede ayrıca, Irak’ta henüz tamamlanamayan yeni hükümet kabinesi de ele alındı.

14 Mayıs’ta 14 bakanın onay almasının ardından boş kalan 9 bakanlık koltuğu için siyasi gruplar arasındaki diyalog sürecinin hızlandırılması gerektiği vurgulandı. Maliki ve Harris, hükümetin tam kapasite çalışabilmesi için siyasi uzlaşının önemine dikkat çekti.

Stratejik çerçeve anlaşması ve egemenlik vurgusu

İkili ilişkiler konusunda ise Maliki, Irak ile ABD arasında imzalanan Stratejik Çerçeve Anlaşması’na bağlılığın önemini hatırlattı.

Maliki, bu iş birliğinin sadece askeri değil, her iki ülkenin ortak çıkarlarına hizmet edecek şekilde yürütülmesi gerektiğini belirterek; “Irak’ın egemenliğine ve ulusal kararlarının bağımsızlığına saygı duyulması” kırmızı çizgisini bir kez daha yineledi.

/Kaynak: Rûdaw/

İlginizi Çekebilir

Kürtler için Birleşmiş Milletler’de gözlemci millet statüsü talep edecek

Öne Çıkanlar