İran’ın drone saldırısında ağır yaralandıktan sonra hayatını kaybeden kadın peşmerge Xezal Mewlayi’nin cenazesinin Süleymaniye’deki bazı özel hastanelere alınmamasının yankıları sürerken, kadın peşmergenin camiler tarafından da kabul edilmemesi kamuoyunda büyük bir tartışma başlattı.
Hastane kapılarından geri çevrilen ve camilere alınmayan Mewlayi’nin cenazesi, Kürt siyasetçi Serdar Abdullah’ın evinde yıkandı.
Kürdistan Emekçiler Topluluğu (Komala) üyesi kadın peşmerge Xezal Mewlan Çaperabad, 14 Nisan 2026’da Süleymaniye sınırlarındaki Surdaş kampına düzenlenen drone saldırısında iki silah arkadaşıyla birlikte yaralandı.
Hastaneye kaldırılan Mewlan, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.
Komala Merkez Komite Sekreterliği yaptığı açıklamada, “İran İslam Cumhuriyeti’nin drone saldırısında yaralanan yoldaşımız Xezal Mewlan, hastaneye ulaştıktan sonra yaralarının ağırlığı nedeniyle Kürdistan şehitleri kervanına katılmıştır” dedi.
Xezal Mewlan’ın yaralı olduğu sırada Süleymaniye’de götürüldüğü hastanelerde kabul edilmemişti. Bunun üzerine bugün bir açıklama yapan Metro Center yöneticileri ve Süleymaniyeli bazı avukatlar, olayın aydınlatılması için hukuki süreç başlatacaklarını duyurmuştu.
Rahman Gharib adındaki avukat, ”Xezal Mewlayî, ağır yaralı halde birçok hastaneye götürülmesine rağmen tedavi edilmedi. Bu durumun siyasi nedenlerle gerçekleştiğini düşünüyoruz ve hukuki sürecin başlatılması gerekiyor” demişti.
Camilerin kapısı cenazeye kapandı
Hastane olayının yankıları sürerken Xezal Mewlayi’nin vefatından sonra cenazesinin dini vecibeler için yıkanacağı bir cami bulamadığı, camilerin kadın peşmergeyi kabul etmediği bildirildi.
Konuyla ilgili Rûdaw’ın ulaştığı Süleymaniye Vakıflar Genel Müdürü Abbas Xidir, camilerde kadınların yıkanması için uygun yer olmadığını savunarak, “Şer’i kurallara göre kadınlar camide yıkanmaz; vücudunu mahrem olmayanların görmemesi gerekir. Bu yüzden Süleymaniye camilerinde kadın cenazesi yıkanmasına izin verilmiyor” açıklamasında bulundu.
Siyasetçi Serdar Abdullah evini açtı
Cenazenin yıkanması için yer bulunamaması üzerine Süleymaniyeli tanınmış siyasetçi Serdar Abdullah devreye girdi.
Mewlayi’nin cenazesinin kendi evinde yıkanmasını isteyen Abdullah, “Bana Xezal’ın cenazesini yıkayacak yer bulamadıklarını söylediler. O Kürdistan’ın şehididir ve benim evim tüm Kürdistan şehitlerine açıktır. Drone ve saldırılardan korkmuyorum, kapılarım ona açık” dedi.
Xezal Mewlan’ın cenazesi Serdar Abdullah’ın evinde dini vecibeler yerine getirildikten sonra mezarlığa götürüldü. Komala yetkilileri, taziye için de henüz durumun netleştirmediğini bildirdi.
/rd/







