🔴 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Başbakan Michel Barnier’in güven oylamasıyla görevden alınmasının ardından yeni bir hükümet kurmak amacıyla bugün sol ve sağ partilerin liderleriyle bir araya gelecek.
Ülke yeni başbakanının kim olacağını merakla beklerken Macron, Barnier’nin yerine geçecek ismi “önümüzdeki birkaç gün içinde” belirleyeceğini söyledi.
Macron cuma günü yaptığı görüşmelerle ilgili olarak, “Onlardan genel çıkarlar için bir hükümet kurmalarını isteyeceğim,” dedi.
Yeni bir hükümet, “hükümet etmeye aday partiler yelpazesindeki her siyasi gücü temsil etmeli ve bu partiler hükümete katılabilmeli ya da en azından hükümeti düşürmeme konusunda anlaşabilmelidir.”
Açıklamanın bu hafta sonundan önce, hatta Pazartesi gününe kadar yapılması beklenmiyor ve yeni hükümetin tam yapısının ortaya çıkmasının daha fazla zaman alacağı düşünülüyor.
Macron perşembe günü yaptığı bir konuşmada hükümetinin çöküşüyle ilgili suçlamaları kabul etmeyerek bunun yerine muhalefeti suçlamayı tercih etti.
Aşırı sağcı lider Marine Le Pen bir televizyon röportajında yeni hükümetin ayakta kalabileceğine dair şüphelerini dile getirdi.
“Risk şu ki, eğer Cumhurbaşkanı temmuz ayından itibaren ya da gelecek yılın eylül veya ekim aylarında (parlamentoyu) yeniden feshederse, kendimizi aşağı yukarı aynı durumda bulacağız.”
LFI lideri Jean-Luc Melenchon da verdiği bir mülakatta Macron’a yüklendi ve Ulusal Meclis’i feshedip haziran ayında erken seçim çağrısında bulunarak ülkeyi çoğunluktan yoksun bırakmasının ardından Macron’un “değişim oylamasını” kabul etmediğini söyledi.
“Fransa çok özel bir ülkedir. Sadece mecbur kaldığında değişir” diyen Melenchon, birinci gelen ancak yine de çoğunluğu elde edemeyen sol partilerden oluşan geniş bir koalisyona atıfta bulunarak, “(Yasama seçimlerinden) açık farkla birinci çıkan bir grup vardı: Yeni Halk Cephesi” dedi.
Başbakan Barnier’in Pazartesi günü, derin siyasi bölünmelerin ortasında “istikrarı” korumak için gerekli olduğunu savunarak, tartışmalı 2025 bütçesini parlamento onayı olmadan geçirmek için nadiren kullanılan bir anayasal mekanizmaya başvurmasının ardından hükümet güvenoyu alamadı.
/euronews/