Rojava Özerk Yönetimi, Demokratik Suriye Meclisi (MSD) ve SDG Genel Komutanlığı arasında dün yapılan toplantıda Suriye’nin geleceğine ilişkin 8 başlık altında mutabakatın sağlandığı bildirildi.
Dünkü geniş kapsamlı toplantıda alınan kararları Suriye Demokratik Suriye Güçleri’ne (SDG) bağlı Şimal Demokratik Tugayı Komutanı Ebu Ömer el-İdlibi X hesabından paylaştı
İdlibi, MSD ve Rojava Özerk Yönetimi arasında gerçekleştirilen toplantıda, SDG ve özerk yönetime bağlı güvenlik kurumlarının, Suriye ordusunun bünyesinde birleştirilmesi konusunda mutabakat sağlandığını bildirdi.
İdlibi’nin açıkladığı sekiz maddelik karar taslağının özeti şöyle:
Askeri ve güvenlik kurumlarının birleştirilmesi: Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile özerk yönetim altındaki güvenlik kurumlarının, Suriye ordusuyla birleştirilmesi kararı alındı. Bu adım, ulusal gücün birleştirilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla atıldı.
Sivil kurumların yeniden faaliyete geçirilmesi: Kuzeydoğu Suriye’deki devlet hizmet kurumlarının yeniden etkinleştirilerek faaliyete geçirilmesi ve temel hizmetlerin sunulmasının yanı sıra, bölge halkının yaşam standartlarının iyileştirilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.
Yabancı savaşçıların çekilmesi: Suriye Demokratik Güçleri ve Kuzeydoğu Suriye bölgesinden tüm yabancı savaşçılarının çekilmesi gerektiği vurgulandı. Bu adım, ulusal egemenliği güçlendirme ve istikrarı sağlama yönünde atılacak önemli bir adım olarak kabul ediliyor.
Suriye hükümetiyle koordinasyonun artırılması: Suriye hükümeti ile koordinasyonun artırılması ve ulusal meselelerde daha sık toplantılar düzenlenmesi kararı alındı.
Suriye’nin birliğinin korunmasına vurgu: Suriye topraklarının birliğinin korunmasının önemi vurgulandı. Yerel güçlerin Suriye ordusuna katılmasının, ülkenin savunma kapasitesini artıracağı ifade edildi.
Mültecilerin dönüşü: Mültecilerin ve yerinden edilen kişilerin, kendi şehirlerine ve köylerine geri dönüşünün kolaylaştırılması için gerekli koşulların sağlanması üzerinde anlaşmaya varıldı.
Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’ya tebrik ve davet: Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın görevine başlaması dolayısıyla kendisine tebrikler iletildi ve Kuzeydoğu Suriye’ye resmi bir ziyaret için davet gönderildi.
Kararların uygulama mekanizmaları: Uygulama için ortak komiteler oluşturulacak ve kararların etkin şekilde hayata geçirilmesi sağlanacak.
Ebu Ömer el-İdlibi, söz konusu kararın “ulusal birliği pekiştirme ve ülkede istikrarı sağlama yönünde atılmış önemli adımlar” olarak değerlendirildiğini kaydetti.